Илияна Йотова: Холокостът не е започнал с газовите камери, а с реч на омразата

  • 05.12.2022
  • СБЖ
  • Майя Любомирска
Главният прокурор Иван Гешев посрещна вицепрезидента Илияна Йотова преди началото на конференцията. Снимка: БТА

„Холокостът не е започнал с газовите камери, а с омразната реч към едно малцинство”. Това каза в приветствието си към започналата Международна конференция "Stop hate speech" вицепрезидентът Илияна Йотова. Организатори на двудневната дискусия са Прокуратурата на България и Европейската еврейска асоциация.

България за пръв път е домакин на събитие в такъв формат. То слага началото на европейската инициатива , според която борбата срещу речта на омразата и престъпленията от омраза са приоритет на Евросъюза.

На двудневната конференция, която се провежда в София, присъстват над 130 гости, главни и върховни прокурори от европейски държави, висши духовници на четири вероизповедания, десетки журналисти и общественици.

Илияна Йотова:„Употребата на фалшивите новини е най-високото октаново число в горивото на езика на омразата“

Медиите и социалните мрежи са важни играчи и могат да се противопоставят ефективно на засилващата се тенденция на нетолерантност и антисемитизъм. Езикът на омразата прави кампании, наказва и предопределя присъди, подчерта вицепрезидентът пред участниците в конференцията.

Европа и светът днес са изправени пред един от най-тежките си периоди, тъй като „антисемитският вирус и вирусът на отричането е готов да мутира“ при всяка социална криза. Езикът на омразата застрашава обществата и демокрацията, каза тя, и подчерта, че „Холокостът не е започнал с газовите камери, а с омразната реч към едно малцинство“.

Затова записаните в харти и конвенции и отвоювани през десетилетията права сега трябва да се отстояват повече от всякога.

Иван Гешев: Злото започва с реч на омразата

Гордея се, защото България е показала и показва, че е положителен модел за толерантност и уважение между хората, каза, откривайки конференцията, главния прокурор Иван Гешев. Той посочи,че не трябва да забравяме, че България е спасила всичките си български евреи, въпреки че е била съюзник на хитлеристка Германия. А какво са можели да сторят другите европейски държави, попита Гешев. Той се извини и за това, че българското правителство не е успяло да спаси 11 343 евреи от Македония и Тракия.

България е положителен модел за толерантност и показателен за това е фактът, че тук са представители на основни религии в страната – православни християни, католици, евреи и мюсюлмани, подчерта още той при откриването на Международната конференция "Stop hate speech".

"Лошото е по-лесно. Трудното е да бъдеш добър”, заяви главният прокурор, призовавайки да се стремим към толерантност. "Злото започва с реч на омразата. Да се борим с дела срещу нея", подчерта Иван Гешев.

Равин Менахем Марголин: Антисемитизмът е заплаха за обединена Европа

Омразата срещу евреите не е омраза срещу евреите. Тя идва от хора, в които живее омразата. На омразата трябва да се сложи край, защото е заплаха към обединена Европа, каза в приветствието си равин Менахем Марголин, председател на Европейската еврейска асоциация, съорганизатор на конференцията.

Според него езикът на омразата процъфтява сред хората, които не харесват себе си. Тези, които мразят себе си, ако няма евреи, които да мразят, ще мразят някой друг, посочи още той.

БПЦ: Да спрем наченките на езика на омразата

Белоградчишкият епископ Поликарп прочете приветствието на българския патриарх Неофит. Главата на Българската православна църква(БПЦ) призовава да се спрат наченките на езика на омразата и настоява за въвеждане на религия в училище. Така ще се възпита в бъдещите поколения диалогичност, разбирателство и мир, посочва патриархът.

Крум Зарков: Ако се познаваме, няма да има предразсъдъци

Нужно е да се разшири кръгът и да бъдат по-тежки наказанията заради расистки или ксенофобски подбуди. Служебното правителство внесе в Народното събрание текстове с такова съдържание, подчерта в приветствието си служебният правосъден министър Крум Зарков. Според него дебатът върви в посока на висока защита от подобни престъпления.

Зарков смята още, че ако различните общности се познават добре, никакъв предразсъдък не може да вирее.

Манфред Вебер: Речта на омразата не познава граници

Речта на омразата има трансграничен характер и затова ЕК предприема общ подход за борба с тази заплаха, каза в специално видеообръщение към участниците в Международната конференция Манфред Вебер, председател на Групата на ЕНП в Европейския парламент.

Той припомни, че преди 2 години Европейският съюз започна нова инициатива за разширяване на списъка на престъпления на ЕС, за да включи всички форми на престъпления - от омраза и реч на омразата, и определи тези престъпления като особено тежки.

Важно е обаче не само правоприлагащите органи, но и обществото като цяло да участва в борбата с езика на омразата, подчерта още Вебер и обърна внимание, че с развитието на социалните медии обучението на деца да бъдат толерантни е жизненоважно като противодействието на нарастващия брой престъпления от омраза.

Заместник-министърът на външните работи Велислава Петрова говори със загриженост за това как езикът на омразата прерасна в престъпления на омразата в Северна Македония. Непроверената и манипулативна информация задълбочава проблем и затова тя призова за адекватни действия на институциите.

Според евродепутата Илхан Кючюк езикът на омразата ерозира обществото, а престъпленията от омраза не са срещу отделна личност, а опасност за нашия европейски начин на живот.

Адриан Васкес Лазара, председател на Комисията по правни въпроси на Европейския парламент съобщи, че 84% от антисемитизма в интернет остава ненаказан на фона на широко разпространение на фалшиви новини.

Утре конференцията продължава. А както беше заявено още в началото, основната цел на форума е да създаде платформа за обмен на опит и добри практики, които да спомогнат за ефективно и навременно противодействие на ксенофобски, антисемитски и дискриминационни прояви, както и срещу подбуждането и извършването на престъпления от омраза.