Банско отбеляза 113 г. от рождението на поета антифашист Никола Вапцаров

  • 07.12.2022
  • БТА
Кметът на община Банско Иван Кадев и председателят на Общинския съвет Костадин Загорчин поднесоха венци и цветя пред пметника на Никола Вапцаров в родния му град

„На Елтепе дими мъгла. Далече някъде във ниското са моите села, окъпани във слънце, като в приказка. А доле плиснала водите, притиснати в скали и клек, като човек приказва с мене Глазне...“ С тези строфи от Вапцаровото стихотворение Елтепска започва репортажът на БТА за отбелязаната днес в Банско 113-та годишнина от рождението на поета антифашист.

Със същия цитат започва и възпоменателното слово за Никола Вапцаров от посветения му Музеен комплекс в Банско. То продължава така:

Никола Вапцаров е поет разбран, обичан и превеждан на десетки езици, защото едно от посланията му е да бъдем непримирими срещу обезчовечаването на човека. Жан Канапа казва: България е далеч, поезията на Вапцаров е съвсем близо – на следващата страница. И сърцето – до нея.

Приеми нашата благодарност за затрогващото слово, с което ни дари, нашата вяра, че то ще бъде винаги с нас, с нашите деца и внуци и ще остане всевечно! Поднасяме ти обичта си, малък израз на която са цветята в чест на твоя ден!

Честит рожден ден, Поете!

Венци и цветя в израз на почит и уважение пред поезията на Никола Вапцаров бяха поднесени от кмета на общината Иван Кадев и председателя на Общинския съвет Костадин Загорчин, от представители на обществени институции, граждански формации и училищата в Банско, обобщава в съобщението си за честването БТА.