СЕМ констатира сериозни проблеми с рекламата на хазарт и алкохол

  • 08.12.2022
  • СБЖ
  • Майя Любомирска
Заседание на СЕМ. Снимка: Архив

Съветът за електронни медии (СЕМ) констатира сериозни проблеми с реклама на хазарт и алкохол в развлекателните формати "Игри на волята", "Звездите в нас", "С Рачков всичко е възможно" по Нова тв и "Фермата" и "Гласът на България" по Би Ти Ви.

Мониторингът на тези предавания е установил, че обособени рекламни блокове започват и свършват с реклама на хазартни оператори. По време на самите реклами явно се рекламират хазартни игри, както и се наблюдава практиката да се врязват в страничната или долната лента на екрана реклами на хазарт и алкохол.

Изключително обезпокоителна е и тенденцията в хазартните реклами да участват известни личности, които се превръщат в пример за подражание на младите хора и притегателен център за привличане на децата към хазарта.

Мониторингът на СЕМ е установил също, че някои реклами на хазарт нарушават Закона за радио и телевизия (ЗРТ), като насърчават опасно за здравето поведение и внушават, че участието в хазартните игри е важно за личния просперитет и успех.

Констатирани са и недобри търговски практики за спонсорски заставки в началото на предаванията.

Тези констатации на мониторинга поставят въпросите дали е допустимо продуктово позициониране на хазарт и спиртни напитки в аудио-визуални разпространители.

Както сайтът на СБЖ пръв писа, СЕМ организира на 13 декември кръгла маса по проблемите с рекламата на хазарта, на която ще покани всички заинтересовани страни на взимащата пандемични размери тенденция.

Единодушно с пет гласа "За" Съветът за електронни медии прие и доклада за изпълнението на разпоредбите от Закона за радиото и телевизията за мерки за повишаване на медийната грамотност.

Стана известно също, че през януари СЕМ ще организира конференция, посветена на медийната грамотност.

Бяха акцентирани и мерките, предприети от Българското национално радио (БНР) и Българската национална телевизия (БНТ) за повишаване на медийната грамотност и за проверка на фактите за намаляване на ролята на дезинформацията.