Радио Варна празнува 88-ия си рожден ден

  • 09.12.2022
  • БНР
Снимка: БНР

9 декември 1934 година е рожденият ден на първото обществено радио в България – Радио Варна. С концерт, излъчен от днешната сграда на театъра, преди 88 години започва на средни вълни редовната програма на Радио Варна. 

Това е първото радиопредаване в България – събитие, което поставя началото на първото българско радио - Радио Варна, припомня БНР. Една година по-рано ученикът във варненската мъжка гимназия Димитър Кулев с помощта на своя учител по физика успява да сглоби любителски радиопредавател.

“Числото 8 е символ на успех, на просперитет, на самочувствие, на решителност. Ние в Радио Варна си пожелаваме от всичко по 2, защото ставаме на 88. Имайки предвид, че като обърнем осмицата - това е една безкрайност, т.е. безкрайната ни любов към радиото, също можем да я умножим по две“, казва директорът на Радио Варна Наталия Чешмеджиева.

"Убедена съм, че Радио Варна ще оцелее и в следващите 12 години и ще става все по-силно и по-силно, защото сме се справяли с предизвикателствата в миналото и продължаваме да го правим и сега, и съм убедена, че това ще се случи до 100-те, които съвсем бързо ще дойдат. Тайната на успеха на радиото е в неговата адаптивност към всички технологични промени, затова си мисля, че бързият напредък на технологиите, които ние следваме безотказно, ще направи радиото устойчиво. Ние и сега произвеждаме мултимедийна програма, мисля че ще я задълбочаваме в годините. Много предавания могат да бъдат гледани онлайн, програмата ни може да бъде слушана на www.bnr.bg/varna, имаме излъчвания на живо в социалните мрежи, които информират за събитията в мига, в който се случват", отбелязва още тя.

Честит празник, колеги!

 

 

м.л.