Христо Грозев се бои, че от "Вагнер" ще го убият. Какво коментират известни наши журналисти за него?

  • 28.12.2022
  • bTV/NOVA/Фейсбук
Христо Грозев по време на едно от телевизионните си интервюта

Какви мнения се разменят сред колегията относно обявяването на Христо Грозев за издирване от Русия? Какво каза самият той в две свои телевизионни интервюта от необявено място извън Европа?

Обявенят за издирване от МВР на Русия Христо Грозев даде онлайн интервюта за bTV и NOVA от неизвестно място извън Европа, което не съобщи от съображения за сигурност. Той обясни, че се бои наемници от руската военизирана групиловка "Вагнер" да не го отвлекат и убият.

"Освен официални инструкции да се извърши покушение над когото и да е, има и неофициални групи - паравоенни и хибридни войски, които с голямо удоволствие ще извършат нещо, което в техните очи ще бъде голям подарък за Кремъл. Руската военизирана машина е много хибридна" - това каза Грозев по bTV.

А по NOVA заяви: "Ако трябва да определя откъде най-вероятно ще дойде опасността, тя идва от военизирани наемници като "Вагнер", които в борбата си да покажат пред руското общество, че те са по-ефикасни от официалните власти, биха могли да извършат такова престъпление".

Грозев бил наел адвокат в Русия, който да разбере в какво точно е обвинен. Но към момента не можел да получи информация. "Единствената възможна индикация за това, в което съм обвинен, е публикувана от държавната медиа РИА "Новости", която твърди, че техен източник им бил казал, че съм обвинен в нарушаване на закона за отразяване на военните действия", каза Грозев.

Всъщност не тъй отдавна името му се въртя доста из руските медии, след като бе забъркано в двойна игра на руските и украинските служби покрй опита на Киев да завербува руски летци, които да дезертират заедно с военните си самолети. Но се оказа, че летците действат по поръчка на Москва, за да извадят на показ цялата операция. Грозев обясни тогава появата на името си в скаандала с това, че просто правел филм по темата.

В телевизионните си интервюта днес Грозев обяви благодарност към обявилите се за "евроатлантически" 4 български партии (ГЕРБ, ПП, ДПС, ДБ), които вдигнаха аларма по обявяването му за издирване от Русия и се били свързали с него, за да му изразят подкрепа. Отзивчиво към него реагира и главният прокурор Иван Гешев.

Холандия, Австрия Швеция и Естония били предложили помощ на Грозев, каза смият той. Посочи още, че от българското правителство нямало такива реакции. Но вчера все пак бе съобщено, че МВнР ще извика за разговор още в първия работен ден след сегашните презници - на 29 декември, посланичката на Русия Елеонора Митрофанова по случая с Христо Грозев. Точно това поискаха някои партии, медии и АЕЖ. Макар че по-ефективно би било българският посланик в Москва, ако има такъв, да направи запитване по въпросната тема до съответните руски органи и да изрази позиция, ако официална София я е изработила.

„Поне от 2-3 години не само аз, но и колегите от „Белингкат” имаме особен режим на пътуване, с купуване на билети в последния момент, за да не може да бъдем проследявани. За да се върна в Австрия, където живея, трябва да променя значителна част от билетите си, за да не попадна на територията на страна, която може да извърши услуга на Кремъл”, каза Грозев, обяснявйки защо сега не издава мястото, където се намира. Разбра се само, че не е в Европа, а на друг кинтинент.

Грозев отрече да е агент на чужди служби като британското разузнаване, за което го обвинява Русия.

Сред колегията има противоречиви коментари около сегашния случай с Грозев. АЕЖ излезе вчера с твърда позиция в негова защита, като призова: "Българските власти незабавно трябва да се противопоставят на обявяването на Христо Грозев за издирване", определяйки го като "разследващ репортер към сайта "Белингкат"".

Същевременно обаче във Фейсбук авторитетни наши журналисти се изказват доста скептично за него и изобщо не го смятат за представител на професията.

Ето какво написа във Фейсбук-профила си Елена Кодинова:

"Ако сме истински журналисти, а не просто мегафони на определени “правилни политики”, би трябвало непрекъснато да се съмняваме в очевидното и да подлагаме всичко на тест. Докато аз работех за в. “Преса”, за който се говореше, че е спонсориран от Дебелян, съм виждала с личните си очи посещения на Христо Грозев в кабинета на тогавашния ми шеф Тошо Тошев, от които Тошев излизаше разтреперан. Мога да позная Христо Грозев, защото ми е съученик от гимназията. Не от моя клас, от съседния. Ровене във фирмените архиви показва, че Грозев, чисто формално, е бил свързан с в. “Преса”. Христо Грозев не е журналист. Той си има мисия, поставена от някого. Belling Cat не е медия, тя е част от план. Защо Външно мълчи? Защото знае това."

Интересен е и обменът на мнения между други известни колеги под този коментар. Ето някои от тях:

Миролюба Бенатова: Помня, че се появи по едно време като кандидат - купувач на пресгрупата. После изчезна.

Антоан Георгиев: Беше представител на някъкъв австрийски фонд и купиха "Труд", но после им го взеха с елементарно разводняване на капитали, а той е подписвал без да се консултира с адвокат.

Миролюба Бенатова: Появи се от нищото и пак там се върна. После изгря като разследващ журналист.

Елена Кодинова: Никой журналист няма достъп до данните, до които той има. Службите го хранят с данни, за да блести сред нас. Това не е честно. Това е наклонен терен. Нищо не можем да направим.

Ива Капкова: Никога не е бил журналист. Много първосигнално се реагира.

Мартин Баневски: Грозев не е журналист, а пощенска кутия на английското и може би американското разузнаване, както и "Белингкат" не е "независима медия", точно както и "независимите и свободни медии "спонсорирани от "АзБ". Затова е и ясна истеричната им реакция, все пак спонсорът е един и същ !Както и реакцията на "евроатлантическите партии", които се надпреварват да докажат верността си на центъра.

Капка Тодорова: Аз не виждам медиите много да му обръщат внимание, но може просто аз да не съм чела, защото той ми е безкрайно безинтересен. Всъщност кой е Грозев е пред очите на всички? В първия си живот "инвеститор" в комбина с оня играч Хабсбург, представляващ Доган, във втория си живот собственик на радиостанции в страни като България на 90-те и Русия и до днес - без военните да ти дадат рамо за честота, не става тва. В третия си живот разследващ журналист. Ха ха. Ако четете в туитър най-следваните американци по темата за войната - бивши генерали и съветници, както и най-следваните украинци, ще видите, че на Грозев нещата са просто добра компилация от техните туитове. Даже и нищо ново не казва. Просто наемник и то не на кой знае какво ниво, щом от фейса се вижда. Та чак па двоен агент, британското разузнаване, да бе. Бай Ганьо Шпионина.

Миролюба Бенатова: Обръщат му внимание и още как. Топ новина. А политици - евроатлантици, се надпреварват с Гешев да се изказват в негова защита.

Капка Тодорова: Да, сега след тая новина. но може и преди, аз просто го заобикалям, понеже бях в пресгрупата като я "купуваше". Прост овсичко е толкова пред очите ни, че няма никакво двойно и тройно разузнаване според мен, а наемничество

Миролюба Бенатова: Още като изгря като разследващ журналист, в-к "Телеграф" му беше фен и заедно вдигнаха версията за руската връзка при отравянето на Гебрев. Съвпадение на интересите. Оттогава е на почит в медиите, особено в пеевските. Отново може да е съвпадение.

Капка Тодорова: Той е на почит и в западните, тоест поне в немските. Ама и те действат на принципа - кой ви каза, че Грозев е велик журналист? Ми той. Хаха. В "Белингкат" нещата, които бяха правени и с негово участие, са добри. Въпросът е какво е неговото участие. Според мен не голямо и той е давал информации, които си е събирал покрай личните си контакти от "радиочестотите". Но и в "Белингкат" се представя като някакъв шеф, а не е такъв, то си пише в платформата кой кой е. Та има и доста мегаломания там

Миролюба Бенатова: Но важното е, че му се връзват.

Капка Тодорова: Да, така е. Но от опит знам, че рано или късно се развързват. Не е първият авантюрист, който иска да гребе слава като журналист. Сеа с тая му дейност във войната е просто в своя елемент. Мътно време, лови риби.

 

 

 

Гласът на журналистите