Пиер Рамбер: Къде умира свободата на словото?

  • 10.01.2023
  • bg.mondediplo.com
  • Пиер Рамбер

ДОСЕГА всичко си беше наред. Изведнъж обаче Илон Мъск извърши непоправимото: в четвъртък, на 15 декември, човекът, който купи Twitter за 44 милиарда долара, за да възстанови свободата на словото там, временно спря личните акаунти на девет американски журналисти с обвинението, че са разпространявали информация за местоположението му в реално време ‒ твърдение, което засегнатите отричат.

Говорителят на генералния секретар на ООН незабавно протестира. Заместник-председател на Европейската комисия осъди цензурата и заплаши със санкции. Френският министър на промишлеността се покри в нелегалност, обявявайки, че „преустановява всяка дейност в Twitter до второ нареждане“ (можем да си представим ужаса на Мъск!..). Германският външен министър пък се възмути, че свободата на пресата можела да бъде „активирана и деактивирана по желание“. Само за 48 часа в „Уикипедия“ се излюпи материал в обем от 26 000 знака (това са две страници на Монд дипломатик) под заглавие „Клането в четвъртък вечер“.

В Twitter журналисти и моралисти са бесни. Разочарованието им е безкрайно: в продължение на хиляди часове те кръстосваха шпаги зад малките си екрани, внимателно анализираха реакциите, предизвикани от концептуалните им пробиви в 280 знака, раздаваха и получаваха уроци. Това пространство, където можеш да говориш, и за теб да говорят, беше истинската демокрация! Мислейки, че го подхранват, те носеха пари на акционерите в Twitter и тогавашния им симпатичен шеф ‒ брадат милиардер либертарианец с хипи нагласи. И частната собственост на социалните мрежи въобще не им беше проблем.

Цензурата също не ги притесняваше. Нито един високопоставен представител на „свободния свят“ не си помръдна пръста, когато през октомври 2020 г. ръководството на Twitter спря акаунтите на обявения за гнусен американски таблоид New York Post, собственост на милиардера Рупърт Мърдок, задето публикува точна информация за забежките на Хънтър Байдън, син на тогавашния кандидат-президент на демократите в САЩ. Руска дезинформация, разбира се, както твърдеше New York Times. Разкритието на журналиста Мат Тайби, през декември миналата година, за цензурата, осъществявана от платформата с помощта на ФБР и правителството, също не обезпокои прогресивната туитосфера. Нито пък забраната на руските канали RT и Sputnik, наложена на 27 февруари 2022 г. от председателя на Европейската комисия с мотив, че тези финансирани от Кремъл медии се опитват да „сеят разделение в нашия Съюз“. Свободата на словото е твърде ценна стока, за да я споделяме с нашите противници, нали?

Ситуацията е просто прекрасна: Мъск не само дискредитира Twitter, тази нарцистична нирвана, но и разкри лицемерието на онези, които досега го боготворяха. „Клането в четвъртък вечер“ показва две наивни до глупост концепции за „свободата на словото“, които си приличат като две капки вода. Според едната, за която претендират шефове като Мъск, критиката се цензурира, като се купуват медиите. Според другата, защитавана от професорите на добродетелта, цензурата се аплодира, когато е насочена срещу противниците ни.

Междувременно Джулиан Асанж, известен дисидент в западния свят, е лишен от свобода вече повече от десет години. ДПризнат за виновен задето разгласи военните престъпления на САЩ в Ирак, той изтърпява бавно смъртно наказание в строго охраняван лондонски затвор и очаква екстрадиция в САЩ, където го чакат нови мъчения. Здравето му се влошава. През 2020 г. съдът му предостави компютър ‒ това е демокрация, да не забравяме! ‒ но след като му блокира клавиатурата . Неговите страдания нямат значение, свободата на словото умира някъде другаде: защото Мъск е спрял акаунтите в Twitter на девет журналисти за осемнадесет часа!

 

 

м.л.

Гласът на журналистите