Сръбската журналистка Негослава Станоевич с престижна награда за нейна фотография

  • 14.01.2023
  • СБЖ
  • Розалина Евдокимова

На официална церемония в Двореца на Сърбия в Белград президентът на Република Сърбия Александър Вучич връчи награди на победителите във фотоконкурса „Нашата най-красива Сърбия“, който се проведе виртуално в Инстаграм. Сред наградените е и сръбската журналистка Негослава Станоевич.

Фотографиите на отличените 29 участници бяха подредени в изложбената зала на Двореца, а президентът Вучич беше домакин на приема даден в чест на победителите.

Снимката на Драгана Мацура „Езерото Перучац“ беше определена от ползвателите в инстаграм, за победител във фотоконкурса, а журналистката Негослава Станоевич с „Пейзаж на моето родно село Дони Присян“ беше лидер с най-много лайкове още през първата седмица на конкурса.

„Всяка една от вашите снимки слави красотата на нашата земя и нашата Сърбия – каза по време на церемонията по награждаването на победителите в конкурса президентът Александър Вучич. - Наш дълг е да пазим страната си, да я обичаме и да ценим красотата й. Андрич казва, че „значението на красотата се крие в разнообразието от форми, в които тя се появява“. Често говорим за пейзажи в чужбина, които не са и наполовина толкова красиви, колкото нашите, а с този пример показахте колко обичате не само местата, от които идвате, но и цялата ни красива страна. Благодаря на всички за прекрасните снимки и поздравления за наградените. Да живее нашата единствена и най-красива Сърбия!"

През юни 2022 г. сръбският президент Александър Вучич стартира конкурса „Нашата най-красива Сърбия“ на своята страница в Instagram @buducnostsrbijeav, за да популяризира уникалните красоти, обичаи и културно наследство на Сърбия. Граждани на Сърбия изпратиха свои снимки на най-красивите пейзажи от страната.

Според Негослава коронавирусът е оказал благоприятно влияние върху нейните сънародници, защото, ограничавайки ги да пътуват извън страната те са открили толкова много малко известни, но красиви пейзажи в нея.

„Днес ние пътуваме все повече и повече из нашата страна – сподели за сайта на СБЖ Негослава Станоевич. - От получените снимки всяка седмица избираха една от най-красивите. Моята снимка беше призната за най-красивата още през първата седмица на този конкурс. Снимах прекрасния пейзаж на моето родно село Дони Присян, което се намира в югоизточната част на Сърбия, под Сува планина, в района на Заплане.

Тъй като моята снимка беше първа сред всички наградени снимки, тя предизвика голям интерес както сред обществеността, така и сред колегите журналисти. Така че почти всеки гражданин на Сърбия научи за село Дони Присян. Говорим за една от най-бедна част от Сърбия, която бързо се обезлюдява. В моето село са останали предимно възрастни семейства или самотни стари хора, чиито деца са се пръснали из градовете на Сърбия и чужбина в търсене на по-добър живот. Много мои съселяни се надяват, че тази реклама на нашето село ще ни помогне някой да им обърне внимание, че автобусът, който не е пътувал от дълго време, ще бъде върнат. И кой знае, може би някой би пожелал да инвестира и да помогне на производството, за да се спре обезлюдяването в селото и във всички околни села.“

Негослава ми сподели, че и тази година пътуването из Сърбия ще продължи, тъй като президентът Вучич е отправил покана към гражданите на страната да изпращат свои авторски снимки този път на най-красивите къщи в Сърбия. И всички, които имат желание, могат да изпращат своите фотографии на адреса najlepsedomacinstvosrbije@predsednik.rs.

Преди няколко години на международна среща в МДЖ-Варна имах приятното удоволствие да се запозная с един от най-известните блогъри в Сърбия – журналистката Негослава Станоевич, която представляваше Независимия съюз на сръбските журналисти. Тя живее в Ниш, но въпреки това се ползва с популярност в цяла Сърбия. Нейната любима тема е туризма и красотите на Сърбия.

Снимки Личен архив и на президентството в Сърбия

Панорама