Българските деца и в САЩ въплъщават вечното „Не се гаси туй, що не гасне“

  • 16.01.2023
  • СБЖ
  • Розалина Евдокимова

На хиляди километри от майка България в първите дни на новата година сърцето на една писателка беше стоплено от срещите й с български деца в град Шарлот, щат Северна Каролина. Юлия Дивизиева гостува на малките и големи ученици в Българското неделно училище „Васил Априлов“. Тя зарадва детските сърца и души с новите си книги и разказите за България.

С Юлия често разговаряме по месинджър, защото тя гостува на децата си, които живеят в Шарлот. При вчерашния ми разговор с нея тя беше изключително развълнувана и ми сподели, че все още в нея е пресен споменът от срещите й с децата от Българското неделно училище. Взе да разказва за малчуганите, които се оказали страшно будни деца и обичат да четат книги. Много ми се прииска да споделя нейния разказ с читателите на сайта на СБЖ, защото всеки от нас се вълнува, когато чуе как деца пазят в себе си българския дух. Помолих Юлия Дивизиева да ми разкаже за срещите си и споделям тук нейния разказ по телефона.

Нищо не е загубено, има надежда

 „На 8 януари бях гост в Българското неделно училище “Васил Априлов” в Шарлот, Северна Каролина, където се срещнах с малките ученици, четохме и си приказвахме за  моята нова книга „Дундаки“. Накрая децата ме засипаха с въпроси. Те идват с желание да се учат в свободния си ден на нашата азбука и на нашата реч. Браво на тях и на учителите им! Браво и на родителите им, които изминават немалки разстояния, за да ги заведат навреме при най-слънчевите учителки! Благодаря на ръководството на училището и настоятелството за тази среща! Благодаря ви прекрасни, будни българчета! С нетърпение очаквам следващата среща с по-големите ученици.

А на 15 януари беше срещата ми с големите ученици, учители и родители от Българското неделно училище “Васил Априлов”. Не знаех какво ме очаква и тръгнах леко притеснена. Но тази среща ме зареди с радост и вяра, че има смисъл от усилията ми на автор. Има и надежда, защото българчетата, пръснати по света, днес ми го доказаха за сетен път. Големите ученици говорят добър български, дори някои и без акцент, и учителките им се гордеят с успехите им. А какви въпроси задаваха тези деца!

Споделиха и свои преживявания. Едното момче вече го наричат в американското му училище г-н Български, и то с уважение. И непрекъснато го питат за думи от нашия език. Друго, сподели, че иска да основе компания за издаване на книги. Говорихме и за старопечатните български книги, и за авторите от миналия век. Децата сравниха езика им по трудност с езика на Шекспир. Говорихме си и за любимите ни автори. Осмокласничка ме попита кой е моят автор. Аз веднага отговорих:  - Йордан Радичков! - Е, той е любим на всички нас! - каза момче, което ми обясни, че често пише есета, но те не са литературни, а информационни. Служат му за училище.

Когато учебният ден за малките свърши, част от тях се присъединиха към нас, нищо че предната неделя вече бяхме заедно. Разисквахме надълго и съвременните автори у нас. Момчетата и момичетата проявиха интерес към новата ми книга „Ключ за синя врата“, което ме изненада приятно. Прочетох им от нея разказа „Полето с дивия пелин.“ И след като свърших, ми ръкопляскаха.

Спонтанни деца, чисти и истински! Едно от момичетата ме попита: „Какво ще стане с българския език, като толкова много английски думи са навлезли в него?“ Беше искрено загрижено. Тези деца мислят и са съпричастни. Който твърди обратното, изобщо не е прав. Нищо не е загубено, има надежда. Докато горят малките огнища, които съхраняват азбуката ни, словото, танците, традициите, надежда има!

Искам чрез вашия сайт да им кажа на децата, а и на учителите, които не престават да ги учат не само на чист български език, а и поддържат у тях и българския дух: „Благодаря ви, скъпи ученици, учители и родители, че ми дадохте възможност да бъда част от вашата общност! На добър час и до нови срещи!“

Българското училище "Васил Априлов” в Шарлот е

първото българско училище в щатовете на Северна и Южна Каролина

Началото на обучението е поставено на 4 октомври 2009. И само през първата учебна година в заниманията са участвали над 20 деца. Училището следва учебните планове на българската образователна система и одобрените от българското Министерство на образованието и науката учебни помагала. Учебните часове по български език, литература, роден край и история покриват изискванията на МОН.

Заниманията се провеждат веднъж седмично. През месец октомври 2017 г. школото подписва споразумение (Memorandum of Agreement) с училищната администрация за района на Шарлот и окръг Мекленбърг (Charlotte Mecklenburg Schools). С него българският език се признава като официален чужд език в гимназиите. Според споразумението, учениците на БНУ “Васил Априлов” в 6, 7 и 8 клас ще получат кредит за завършен втори език, който покрива необходимите изисквания за завършване на всяка гимназия, както и минималните изисквания на университетската система на Северна Каролина. На гимназиалната диплома за завършване ще фигурира клас български език с оценка „минава“ или „не минава“, според условията за признаване на кредити от средните в горните класове.

Училището има многоспектърна дейност , която включва не само учебен процес в класната стая, но също така извънкласна работа, представяне на България в редица културни форуми в района на Шарлот и подпомагане на културни събития за българската общност в града.

Снимки Личен архив

 

Представяме ви