„Аксел Шпрингер“ иска да стане най-големият американски издател

  • 23.01.2023
  • meedia.de
Главният изпълнителен директор на „Аксел Шпрингер“ Матиас Дьопфнер

Главният изпълнителен директор на издателството Матиас Дьопфнер разкри мащабните си планове за САЩ в интервю.

Издателство „Аксел Шпрингер“ иска значително да разшири обхвата си в САЩ, съобщава meedia.de, позовавайки се на ДПА. Главният изпълнителен директор Матиас Дьопфнер казва в интервю за германската агенция: „Днес ние сме четвъртият по големина издател в САЩ. Наехме 400 журналисти там през последните 15 месеца.“ На въпрос къде ще бъде „Шпрингер“ след пет години, той казва: „Искаме да продължим да растем в САЩ. Можем да отидем от 4-то на 3-то, от 3-то на второ, може би дори един ден от 2-ро на първо място. Не е невъзможно. Не."

Дьопфнер обяснява, че „Политико“ ще се разширява в САЩ, а и в Европа, и може да се превърне в истинска международна марка. С „Инсайдър“ вече са в 19 различни държави. „Може би ще купуваме и нови журналистически предложения. И сами ще ги намерим“ – продължава той.

През октомври 2021 г. „Шпрингер“ завърши покупката на американската дигитална медийна група „Политико“ – най-голямото поглъщане на компания в историята на компанията. Журналистическите дигитални марки „Инсайдър“ и „Морнинг Брю“ също принадлежат на „Аксел Шпрингер“. Групата, която е най-известна в Германия с марките си „Билд“" и „Велт“, смята да наеме 3400 журналисти по целия свят, като броят им в САЩ нараства. Дьопфнер обяснява, че това са два пъти повече журналисти от наетите в „Ню Йорк Таймс“ или „Уол Стрийт Джърнал“ и повече от BBC и News Corp.“

През 2022 г., въпреки кризи като войната в Украйна, енергетиката и инфлацията, „Шпрингер“ постигна продажби от около 3,9 милиарда евро и печалба от около три четвърти милиарда евро. Това е повече от първоначалния бюджет, казва главният изпълнителен директор. 85 процента от продажбите и повече от 95 процента от печалбите идват от дигиталния бизнес. Групата, която в момента има около 18 000 служители, възнамерява да се сбогува с бизнеса с печатни вестници и да се превърне в чисто дигитална компания - без да се посочва точна дата.

Централата на компанията е в Берлин и явно преместването в САЩ не е вариант. "През следващите няколко години двигателят на растежа на медииния бизнес на издателството ще бъде много повече в Америка, отколкото в Германия или на други европейски пазари. Мисля, че е малко вероятно местоположението да бъде официално преместено от Берлин в Америка. „Аксел Шпрингер“ е трансатлантическа медийна компания" – обяснява директорът.

Междувременно групата в Германия работи върху нова структура за медийния бизнес с водещите марки "Билд" и "Велт". На въпрос дали ще има съкращения в двете марки, Дьопфнер казва: „Преназначаване на персонал определено. На едно място ще бъде по-малко, на друго повече. Това също означава разделяне на служителите.“ Той не посочи колко или кога.

От есента структурите на германския медиен бизнес се преразглеждат на фона на ускорената промяна в индустрията. Тиражите на печатните вестници намаляват от десетилетия, а дигиталния бизнес придобива все по-голямо значение за групата извън журналистиката.

Едва наскоро „Шпрингер“ намали значително програмата на все още новия телевизионен канал „Билд ТВ“. Дьопфнер обяснява: „Тази изключително амбициозна концепция за новинарски канал не беше правилната идея.“ Телевизионният канал стартира през август 2021 г., рейтингите на зрителите не оправдаха очакванията.

„Шпрингер“ иска да задържи "Билд" като най-голямата немска таблоидна марка. На въпрос дали е възможно да се раздели с „Билд“, 60-годишният мъж отговоря: "Не, не мога да си представя това. „Билд“ е част от ДНК-то на „Аксел Шпрингер“."

 

Свят