„Бай Ганьо тръгва по Европа “ в ефира на БНТ 2

  • 23.01.2023
  • БНТ
Снимка: БНТ

Каналът за култура и образование на обществената медия ще припомни на зрителите класиката в 5 епизода „Бай Ганьо тръгва по Европа“ всеки делничен ден от 23 януари (понеделник) от 21:30 ч.

Игралният сериен филм е незабравима комедия от 1991 г. с култовата главна роля на Георги Калоянчев по фейлетона „Бай Ганьо тръгва из Европа" от Алеко Константинов, припомня БНТ. Сатирата „Бай Ганьо" на Щастливеца безпощадно осмива нрава и морала на герой, който се е превърнал в нарицателно за българщината.

Епизодите на емблематичния сериал са озаглавени „Бай Ганьо тръгва по Европа“, „Бай Ганьо на гости“, „Бай Ганьо у Иречека“, „Бай Ганьо във Виена“ и „Бай Ганьо прави избори“. Приключенията на Бай Ганьо в банята, при бръснаря, у Иречек и във Виена са възстановени в ретро-носталгична тоналност. Финалът, в който героят се озовава на сцената на Виенската опера сред Моцартовите персонажи, е кулминацията на едно отдалечаване от фарса в трагикомедийна посока, а недостатък или „предимство" за българина е да оцелява като Бай Ганьо.

Сценарист на сериала „Бай Ганьо тръгва по Европа“ е Марко Стойчев, режисьор Иван Ничев, оператори Яцек Тодоров и Георги Николов, художник Анна Маркова, а музиката е на Божидар Петков. Култовите роли са изиграни от Георги Калоянчев, Стоян Алексиев, Емил Котев, Жарко Павлович, Гинка Станчева, Филип Трифонов, Леда Тасева, Ана Гунчева и др.

м.л.