11 испански университета ще представят в София възможностите си за обучение

  • 25.01.2023
  • Посолство на Испания

На 27-ми и 28-ми януари общо единадесет испански университета ще участват в изложението „Висше образование в Испания“, организирано от отдел „Образование“ към Посолството на Испания, с цел запознаване на българските ученици с образователните възможности в Испания.

Събитията ще се проведат в Централния военен клуб в София, бул. Цар Освободител 7.

Откриването ще бъде в петък, 27-ми януари, от 15:00 до 18:00 ч,. в присъствието на министъра на образованието и науката Сашо Пенов и посланикът на Испания Н. Пр. Алехандро Поланко.

В събота, 28-ми януари, от 10:00 до 16:00 ч. гостите ще могат да посетят щандовете с цел запознаване с образователните оферти на участващите университети.

Това е първото образователно изложение от този вид в България и е резултат от интереса на испанските институции да представят  своите образователни програми и да установят връзки с българските университети.

Събитието е и знак за подема в изучаването на испански език сред младежите в България и за тесните взаимоотношения, поддържани между двете страни в сферата на образованието.

През настоящата учебна година над 25000 ученици изучават испански език в България, от които  6800  са от училища по програмата „Испански езикови гимназии и паралелки“ от цялата страна.

Изложението ще се проведе в две части:

- 27.01.2023 г. (петък) – Събитие, посветено на срещи между испански и български университети.

- 28.01.2023 г.  (събота)  –  Събитие със свободен достъп, на което ще се предоставя  информация за Образователната оферта на испанските университети, насочена  към учащите и техните семейства: стипендии, бакалавърски програми, следдипломна квалификация, обмен, официални споразумения и др.

Панорама