Модераторът на БГ фейсбук TELUS: Нямаме връзки с руските управници

  • 27.01.2023
  • offnews.bg/ 24 часа
Мишел Белек (вдясно) и Мерилин Тифинг от "Телус" пристигнаха от Канада, за да отговарят на въпросите на депутатите. Снимка: Николай Литов

Парламентарната комисия по електронно управление и информационни компанията изслуша представители на TELUS, които пристигнаха от Канада, за да се срещнат и отговорят на обвиненията към тяхната работа. Компанията е отговорна за модерирането на част от съдържанието във Фейсбук технологии на български език.

Offnews  и 24 часа цитират изказването на главния корпоративен директор на TELUS Мерелин Тифлинг, че TELUS International няма никакви връзки с руското правителство. Фалшиви обвинения бяха отправени към нашата компания в България - че целенасочено подкрепя руското правителство, като неправомерно премахва публикации и акаунти, които критикуват руския режим, и оставя руска пропаганда в социалната мрежа. В резултат на тези безпочвени обвинения нашите служители станаха обект на унизителни публикации, които прераснаха в тормоз. Екипът ни е изтощен от тази продължаваща ситуация и заплахите към нас. Тормозът трябва да престане. Ние ще предприемем всички стъпки, за да защитим екипа си.

Това заяви Мерилин Тифинг, главен корпоративен директор на TELUS International - компанията, отговорна за модерирането на част от съдържанието във Фейсбук, по време на изслушване в парламентарната комисия по електронно управление и информационни технологии. Изслушването беше на тема "Социалните мрежи в България – модериране на публикации и коментари, свобода на изразяване в интернет пространството и недопускане на цензура и изкривяване на обществените нагласи."

Миналата седмица десетки излязоха на протест пред централата на компанията TELUS International Bulgaria в София. В демонстрацията се включиха хора, които смятат, че са несправедливо блокирани в социалната мрежа заради проевропейски и антикремълски позиции.

От Meta, компанията майка на Фейсбук, не изпратиха свой представител, но председателят на комисията Калина Константинова (ПП) прочете тяхно становище по въпроса в началото на заседанието. Становището е написано от Якуб Туровски, ръководител на отдел "Обществени политики" в Meta за Централна и Източна Европа:

"Ние използваме комбинация от изкуствен интелект и над 15 000 хора рецензенти, за които даденият език е майчин. Те работят 24 часа и 7 дни в седмицата в над 20 локации по света. Трябва да са местни жители, за да разберат дадена дума - съответно български модератори проверяват българското съдържание. Нашите политики са изключително подробни, за да ограничат възможността за тълкуване и субективизъм."

От писмото на Туровски става ясно, че целта на Meta e двама души да вземат решение по даден казус, когато преценяват дали са нарушени правилата на Фейсбук. Всяка седмица компанията провежда одити във всички свои екипи за преглед на съдържание, за да стане ясно къде са допуснати грешки и как те могат да бъдат отстранени.

Туровски пише, че Meta е наясно, че често контекстът е ключов и тяхната технология не може да е сигурна дали публикацията съдържа тормоз или има политически нюанс. Наказанието се определя в зависимост от характера на нарушението и историята на дадения потребител. Ако даден потребител не е съгласен, може да поиска повторен преглед. И ако Meta са премахнали публикация, която не противоречи на правилата им - ще я върнат, твърдят от компанията.

"TELUS е един от многото доставчици, които използваме за модерирането на съдържание. Всички наши доставчици минават през строг и независим одит. Нашите одити на TELUS показаха високи нива на точност. Въз основа на скорошни твърдения за пристрастност за нашето модериране проведохме допълнителни одити, на които не установихме нищо нередно", пише още в становището на Meta.

Meta уточняват, че нямат право да предоставят информация на парламентарната комисия за съдържанието на договорите им с TELUS. Корпоративният директор на TELUS International Мерилин Тифинг, дошла от Канада специално за изслушването, заяви, че в България са били разпространени неверни твърдения относно дейността на TELUS у нас.

"Гордеем се с работата на нашите екипи - за това, че осигуряват безопасна работна среда. Имаме стандартни за индустрията конфиденциални клаузи, които ни забраняват да обсъждаме договорите с нашите клиенти, както и с нашите работодатели. TELUS не може да говори от името на Meta и по конфиденциални причини ние няма да отговаряме на въпроси, свързани със спецификата на процеса на преглеждане на съдържание на нашите клиенти", каза Мерилин Тифинг.

м.л.

България