В Подгорица се състоя конгрес на Съюза на журналистите на Черна гора

  • 27.01.2023
  • СЖР/руски медии
  • Розалина Евдокимова

В столицата на Черна гора - Подгорица, се проведе годишният конгрес на Съюза на журналистите на Черна гора, посветен на 150-годишнината на черногорската журналистика и 75-годишнината от учредяването на Съюза.

По покана на колеги в работата на конгреса участваха президента на Съюза на журналистите на Русия Владимир Соловьов, ръководителят на секретариата на СЖР Денис Токарски и ръководителят на международния отдел Тимур Шафир, написа ruj.ru.

В рамките на конгреса се състоя и тържествената церемония за връчване на годишната награда на Съюза на журналистите на Черна гора „За каузата на живота“.

Престижното отличие беше присъдено на руската журналистка и общественичка Дария Дугина (посмъртно) и на черногорския журналист Петър Милатович.

С наградата за храброст и професионализъм бе удостоен Игор Дамянович, военен кореспондент на популярните издания In4s и Alo!. и коментатор на тв каналите Happy и Pink, който отразява руската "специална военна операция" в Украйна от февруари 2022 година.

Президентът на Съюза на журналистите в Русия Владимир Соловьов прие наградата на Дугина. „Със сигурност ще предадем тази награда на бащата на Дария, известния руски философ и политолог Александър Дугин“, обеща ръководителят на СЖР.

От своя страна Владимир Соловьов връчи и почетния знак на Съюза на журналистите на Русия на Съюза на журналистите на Черна гора. „И още една награда - и тя е за Игор Дамянович, наш колега, който постоянно работи в зоната на военните действия в Донбас – каза Владимири Генадиевич. - Някога работих като кореспондент по време на войната на територията на бивша Югославия, а сега той отразява военните действия в Украйна. Във филма, който ще видим днес, той вложи много усилия и душа. За всичко това - награда от Съюза на журналистите на Русия."

Почетният знак „150 години журналистика в Черна гора (1871 – 1921)“ беше връчен на Съюза на журналистите на Русия. А за втора поредна година Sputnik.Serbia бе отличен за най-добър новинарски портал.

Почетни гости на церемонията бяха руският посланик в Черна гора Владислав Масленников и ръководителят на Руския дом в Белград Евгений Баранов.

Свят