Опра, която превърна журналистиката в институция

  • 29.01.2023
  • СБЖ
  • Майя Любомирска

Тя се ражда чернокожа, бедна, нежелана рожба на двама тийнеджъри, в една от многото ферми в затънтеното градче Косиаско, щата Мисисипи. Днес, година преди седемдесетия си юбилей, продължава да е една от най-влиятелните журналистки в света. Казаното пред нея в интервю разтърсва президентски институции и кралски фамилии. Книгите ѝ се превеждат на десетки езици по света. Присъствието ѝ я превръща в център на всяка бляскава церемония.

Тя е Опра Уинфри. Журналистката, която стана институция. Бедното момиче, което успя да извърви пътя от гетото до бляскавия връх на професионално и обществено влияние.

В кариерата си на телевизионна водеща, писателка, журналистка и общественичка Опра е цитирана с много и интересни афоризми за живота. Мисля обаче, че има два, които определят пътя ѝ на успех:

да избереш любовта пред страха и да заложиш на книгите като път към свободата

Вярвам, че всяко едно събитие в живота се случва, за да ни даде възможност да изберем любовта пред страха.”

"Книгите бяха моят път към свободата. Научих се да чета на тригодишна възраст и скоро открих целия свят отвъд нашата ферма в Мисисипи, който чакаше да бъде завоюван.

Това са опорите Опра, които сама споделя и които й дават сили да се измъкне от гетото и да стигне до славата на една от най-успелите и влиятелни жени в света.

Детството в гетото е мъчително и травмиращо

Тя се ражда на 29 януари 1954 г. в град Косиаско, Мисисипи, като нежелано дете, плод на любовта на двама тийнейджъри. Майка ѝ е непълнолетна, баща ѝ е военен. Рожденото ѝ име е Орпа Гейл Уинфри, но от малка я наричат Опра.

Мизерията е всекидневие за семейството ѝ до степен, че дрехите на Опра са шити от чували за картофи.

През първите шест години я гледа баба ѝ. Грижовната жена влага всичките си усилия, за да я откъсне от грозната бедняшка и не без криминални инциденти среда, в която расте малкото момиче. Тъкмо баба ѝ я научава да чете още на две и половина години, а на три години Опра вече показва таланта си на разказвач и оратор, като чете и преразказва глави от Библията в местната църква.

По-късно Опра Уинфри се премества да живее при майка си Вернитa в Милоуки. Там животът я среща с насилието и сексуалните издевателства. Когато е деветгодишна е изнасилена от братовчед, а по-късно и от чичо си и други братовчеди, както и от приятели на майка си. Едва 14-годишна, Опра ражда бебе, което умира.

Този мъчителен и унизителен за всяко момиче живот я кара да избяга от майка си и отиде да живее при баща си Върнан, който вече си бил стъпил на краката и работел като бръснар и дребен бизнесмен

За дълбоките травми от детството си Опра ще събере сили да разкаже едва в зряла възраст - в своето токшоу през 1986 г.

От конкурсите за четене в гимназията тръгва професионалният ѝ път в журналистиката

През 1970 г. започва да чете вечерните новини в местното радио, а 19-годишна вече води телевизионни новини и работи като репортер.

През 1977 г. започва да води сутрешното шоу "Хората говорят" ("People Are Talking").

От 1986 до 2011 г. води телевизионното предаване "Шоуто на Опра Уинфри", което се превръща в институция. Шоуто се излъчва и по света. А Уинфри печели 16 награди „Еми“. През 2002 г. шоуто на Опра влиза в списъка на сп. "Ти Ви Гайд" за „50-те най-велики шоу програми в американската история“.

През май 2011 г. Опра слага край на шоуто си

Хиляди знаменитости присъстват на прощалния запис на шоуто в Чикаго пред 13 000 души. Прощалното шоу се излъчва в 150 държави по света.

Публиката в препълнената зала "Юнайтед сентър" посрещна Опра Уинфри с аплодисменти на крака. Шоуто е обявено като изненада, защото дори водещата не знаела кои ще са гостите ѝ. А това са Том Ханкс, Том Круз, Мадона, Арета Франклин, Бионсе, Майкъл Джордан и много други, които отдават почит на Опра Уинфри не само като водеща, но и като активна участничка в благотворителни каузи.

Макар да изглежда, че това е точката на най-гледаното американско национално токшоу, това не е краят на журналистическата и писателска изява на Опра.

На 8 март 2021 г. не пред друг, а пред Опра Уинфри Меган Маркъл и принц Хари разказват шокиращи истории от живота в британския кралски двор. И за пореден път

с интервюто си Опра разтърси не само Острова, но и непоклатимата кралска фамилия.

Като общественик Опра участва в редица благотворителни каузи, за които дарява приблизително около 425 милиона щатски долара.

Послушала съветите на Нелсън Мандела, Опра създава през 2000 г. Фондация за развитие на момичета лидери. Седем години по-късно основава и Училище за момичета в Южна Африка.

Дарява 12 милиона долара за съхранение на афроамериканското изкуство. Затова е и носител на наградата „Оскар“ за хуманитарна дейност, която получи през 2012 г., и „Златен глобус“ – през 2018 г. През 2013 г. е удостоена с Президентски медал за свобода - за принос в областта на културата. През 2018 г. Опра Уинфри заема 20-то място в списъка на сп. "Форбс" за най-влиятелните жени.

Тя е и първата чернокожа милиардерка, като състоянието й възлиза приблизително на 2,6 милиарда долара.

Опра Уинфри е има и артистична кариера. През 1985 г. дебютира с второстепенна роля в "Пурпурен цвят" на Стивън Спилбърг. Продуцира и участва в около 30 филма. Авторк и съавторка е на много книги, включително с кулинарни рецепти и съвети за правилно хранене.

А може би наистина трябва да запомним и това прозрение на Опра Уифри: „Няма значение кой сте и откъде идвате. Способността ви да триумфирате започва от вас. Винаги". Тя го доказа на практика.

 

 

 

Представяме ви