Сливането на RTL с Talpa в Нидерландия няма да се състои

  • 30.01.2023
  • media.de
Томас Рабе, главен изпълнителен директор на RTL Group

Нидерландският орган за защита на конкуренцията (ACM) няма да одобри планираното сливане на RTL Nederland и медийния конгломерат Talpa Network, са съобщили от RTL Group.

Двете страни се стремяха към сливането от юни 2021 г. , но oчевидно не са успели адекватно да опровергаят опасенията на ACM за конкуренцията, пише Торбен Хайне в media.de.

Наскоро RTL и Talpa предложиха да възложат продажбите на реклама на телевизионните канали на Talpa Network изцяло на Mediahuis Nederland, за да разсеят опасенията за пазарната мощ на обединената компания. Очевидно това не е било достатъчно за ACM. Според съобщението на RTL, процесът на сливане ще бъде спрян. Групата очаква официалното решение на органите за защита на конкуренцията след "няколко седмици".

RTL и Talpa изказват съжаление, че ACM "не е взел предвид скоростта и степента на промените в нидерландския медиен пейзаж и въздействието на тези промени върху местните медийни компании". От гледна точка на двете компании, сливането би било "правилният стратегически отговор" на нарастващата конкуренция от международни платформи.

За Томас Рабе (на снимката), главен изпълнителен директор на RTL Group, решението е нова голяма пречка. Групата RTL вече се прости с плановете си за сливане на каналите M6 и TF1 във Франция през миналата година, тъй като органите за защита на конкуренцията изразиха опасения.

„Оставаме убедени, че пазарната консолидация е необходима, за да се конкурираме с глобалните технологични платформи и рано или късно ще се случи на европейските телевизионни пазари“, казва Рабе за несъстоялото се сливане в Нидерландия.

 

Свят