СРЖ коментира напрежението около членството му в МФЖ

  • 02.02.2023
  • СЖР
  • Розалина Евдокимова

Както сайтът на СБЖ вече писа, на свое извънредно заседание на 22 януари Изпълнителният комитет на Международната федерация на журналистите (МФЖ) ще разгледа внесено от някои членуващи във федерацията организации искане за спиране на членството в Съюза на журналистите на Русия (СЖР). По този повод на сайта на Съюза на журналистите на Русия са публикувани редица отзиви и коментари.

Генералният секретар на МФЖ Рикардо Гутиерес обясни в интервю за РИА "Новости", че само конгресът на организацията може да изключва свои членове, а той ще се проведе през 2026 година. Гутиерес добави също, че Изпълнителният комитет на организацията може да вземе решение за спиране на членство на дадена организация само въз основа на конкретни мотиви от проведено съответно проучване.

В интервю за Лента.ру, цитирано от ruj.ru/news/19258, председателят на СЖР Владимир Соловьов казва, че е информиран за насрочването на извънредно заседание на Изпълнителния комитет на МФЖ по въпроса за спиране на членството на СЖР. Но такова решение не е възможно да се осъществи преди 2026 година, когато трябва да се състои редовният конгрес на МФЖ.

„От много години се познавам добре с ръководителите на Международната федерация на журналистите – казва в интервюто си Соловьов. - Цялата тази история за нашето изключване е извадена от контекста на съобщение на Reuters, където се казва, че СЖР може да бъде изключен от МФЖ. Никой не ни е предупреждавал и не ни е писал, защото на практика нещата не стоят така.“

Според него Изпълнителният комитет на МФЖ може да предприеме катоизвънредна мярка замразяване на членството на СЖР, както се е случило с Беларуския съюз на журналистите миналата година. В искането за изключването на СЖР от МФЖ Соловьов съзира политически акт.

„В устава на Съюза на журналистите на Русия и на всички съюзи, които са членове на Международната федерация на журналистите, а и в самия устав на федерацията, се посочва, че всички тези обществени организации не могат да се занимават с политика, а само със защитата на журналистите“ – казва Соловьов. Той подчерта, че е важно да се изчака до 22 февруари, когато ще стане ясно решението на извънредното заседание на Изпълнителния комитет на МФЖ.  

Припомняме, че още вчера СБЖ взе отношение по казуса. Председателката на СБЖ Снежана Тодорова подчерта, че е "необходимо съюзяване на журналистите по света, а не разединение."

Свързани:

Снежана Тодорова: Необходимо е съюзяване на журналистите по света в защита на правата им, а не разединяване

Дата: 01.02.2023

Свят