Кръгла маса в Шуменския университет обсъди проблемите на регионалните медии

  • 02.02.2023
  • БНР
  • Стоян Стоянов
Ивайло Савов по време на дискусията

Проблемите на регионалните медии бяха коментирани на кръгла маса в Шуменския университет „Епископ Константин Преславски“, организирана по повод 50-а годишнина на Радио Шумен. 40 медийни изследователи, журналисти и студенти участваха в дискусията.

Липсата на адекватно финансиране и законодателство бяха отличени като основни проблеми пред регионалните медии, посочва в репортажа си на сайта на БНР Стоян Стоянов от Радио Шумен.

„В момент на кризи на преден план трябва да излязат точно регионалните и обществените медии“, обясни проф. Веселина Вълканова, декан на Факултета по журналистика и масови комуникации в Софийския университет. За да се излезе от тежката ситуация, в която са изпаднали регионалните медии, трябва да се търси нова форма за финансирането им. Журналистите пък по-силно трябва да защитават своите колеги, добави тя.

„Заплащането не е привлекателно за младите кадри, които оцеляват средно в системата на Българското национално радио до 3 месеца“, каза Ивайло Савов, бивш директор на Радио Шумен и програма „Хоризонт“ на БНР.

Наблюдава се тенденция журналисти в регионалните медии да търсят работа като учители, тъй като възнагражденията в сферата на образованието са по-високи, споделиха ръководители на регионални радиостанции в системата на БНР.

„Всички проблеми на регионалната журналистика остават на заден план, докато не се реши проблемът с финансирането на БНР“, каза Димитър Димитров, член на Управителния съвет на БНР.

„Проблемите на регионалните медии произлизат от централизираното административно управление, неадекватно финансиране и обезкървяване от към физическа сила на немалка част от вътрешността на страната“, коментира Красимир Кънчев от „Телевизия Шумен“. Според него ще се стигне до оптимизация в обществения медиен сектор, а бъдещето на местните теми вижда в кореспондентските мрежи.

„19 радиостанции се приемат в Шумен. Регионална програма има само в две от тях – в тази на Радио Шумен и Радио Варна“, обясни д-р Анета Милкова от Софийския университет. Предстоящата цифровизация на радиоефира ще е сериозно предизвикателство за съществуването на регионалните програми, добави тя. Всички те ще трябва да бъдат лицензирани отнов, а някои може и да отпаднат от цифровия пакет.

Дискусията продължи малко над два часа. Неин модератор бе доц. Юрий Проданов от катедрата по Журналистика и масови комуникации в Шуменския университет.

 

България