Здравословното състояние на главния редактор на Sputnik Литва се влоши

  • 04.02.2023
  • ria.ru
Марат Касем

Главният редактор на Sputnik Литва Марат Касем, който е арестуван и е в затвора в Рига, се намира в критично здравословно състояние и спешно се нуждае от медицинска помощ, съобщи асвокатът му.

Касем е преместен без причина в сграда с осъдени затворници и е в изолация, съобщава ria.ru. Условията са нехигиенични и килията е пълна с инсекти, към които Касем е развил алергия. Има и проблеми с дишането, поради което е принуден да държи непрекъснато отворен прозореца на килията, а заради студа трябва да спи с шапка и връхни дрехи. Марат Касем страда и от подагра, която също се е обострила.

Адвокатът съобщава, че до този момент никой в латвийския затвор не е реагирал на оплакванията на нейният клиент. Ограничени са също и телефонните му обаждания до защитника. Лекарят на затвора е реагирал формално на оплакванията и диагнозата на Марат Касем и му е предписал единствено хапчета за алергията.

Защитата на Марат Касем подготвя жалба, в която настоява да бъдат извършени медицински преглед и изследвания на подзащитния.

Марат Касем беше арестуван на 5 януари и обвинен в шпионаж. Още същия ден е проведено съдебно заседание, на което е разгледана мярката му за неотклонение, като молбата на адвоката да бъде пуснат под гаранция е отхвърлена категорично и журналистът беше задържан в Централния затвор в Рига, където се намира и до този момент. Самият Марат Касем твърди, че целият му живот е поредица от инциденти. Той е латвийски гражданин, но от няколко години живее и работи в Москва в медийната група "Россия сегодня", която включва и Sputnik Литва.

 

Р. Е.

Свят