ЕФЖ пише на премиера в Косово за назначението на близък до управляващите шеф на обществената тв

  • 05.02.2023
  • europeanjournalists.org

"Писмо относно превземането на обществената телевизия" - така Европейската федерация на журналистите нарича в своя публикация посланието си до премиера на Косово Албин Курти.

Европейската федерация на журналистите (EФЖ) публикува на сайта си писмо до министър-председателя на Косово Албин Курти, което е подписано от самата ЕФЖ, както и от нейни партньорски организации. Писмото визира казуса с назначаването на активист от управляващата партия за директор на обществената телевизия RTK. Ето и текста:

Уважаеми Албин Курти, президент на движението Vetevendosje (VV) и министър-председател на Косово,

Нашите международни организации, отстояващи свободата на печата и правата на журналистите, ви пишат, за да споделят общата ни загриженост относно неотдавнашното назначаване на новия телевизионен директор на Радио-телевизията на Косово (RTK) г-н Рилинд Гервала.

Преди гласуването от борда на RTK във вторник, 31 януари 2023 г., много от нашите организации отправиха публични призиви, изразяващи нашата надежда, че изборът ще бъде направен въз основа на заслуги, професионализъм и независимост, а не на политическа принадлежност.

Съветът на Европа и международните стандарти за този процес са ясни: назначенията не могат да се използват за оказване на политическо или друго влияние върху работата на обществените медии. Лицата, назначени на ръководни позиции в сферата на обществените радио- и телевизионни оператори, също трябва да бъдат напълно независими от всички политически партии и лични интереси.

Установяваме обаче, че множество новинарски репортажи, публикувани от медиите в Косово, показват ясни връзки между г-н Гервала и вашата политическа партия Vetëvendosje. Нашите организации смятат, че тези връзки поставят под въпрос целостта на процеса и рискуват допълнително да подкопаят общественото доверие в политическата автономия на телевизионния оператор.

Наблюдавахме активно развитието на обществения телевизионен оператор, откакто Vetevendosje дойде на власт. Поздравихме вашата партия на ниво Съвет на Европа за избора на новия независим борд по професионален и прозрачен начин с пълно включване на гражданското общество. Също така отбелязахме по време на неотдавнашната ни мисия за свобода на печата в Косово като част от Платформата на Съвета на Европа за безопасност на журналистите, похвалния напредък, постигнат по време на вашето управление в наблюдението на деполитизацията на RTK и нейните управленски структури след десетилетия държавен контрол, включително неотдавнашния управленски решения, взети от борда.

Този напредък беше признат и на международно ниво в доклади на ЕС и международни органи по правата на човека. Жизненоважно е този трудно постигнат напредък, воден от вашата партия, да не бъде подкопан.

Смятаме, че докато г-н Гервала е директор на телевизията, това няма да позволи на вас и вашата партия да продължите деполитизацията и реформата на обществената телевизия. Трябва да се организира нов процес на подбор и назначаване, като се даде достатъчно време за кандидатстване, за да се гарантира, че позицията е заета от професионален и уважаван кандидат, който няма връзки с правителството или политическа партия. Ние вярваме, че това ще укрепи текущия процес на реформа на RTK, ще помогне да се възвърне така необходимото обществено доверие на гражданите на страната във функционалната независима обществена телевизия, ще защити допълнително RTK от политически натиск и ще представлява тласък за свободата на пресата и демокрацията в Косово.

В по-широк план ние отново изразяваме нашата обща загриженост относно годишното съкращаване на финансирането, наложено на RTK от вашето правителство (финансиране, което сега е най-ниското от десетилетие). Според нас това подкопава способността на обществения оператор да отговаря на програмните изисквания и да изпълнява мисията си за обществена услуга.

Призоваваме вашата администрация да осигури стабилен и устойчив модел на финансиране за RTK. Нашите организации ще продължат да следят отблизо ситуацията по отношение на RTK през следващите седмици и месеци и ще докладват всички въпроси, които предизвикват безпокойство, на съответните европейски институции.

Подписали:

Article 19- Europe;

Европейски център за свобода на печата и медиите (ECPMF);

Европейска федерация на журналистите (EФЖ);

Международен институт по пресата (IPI);

"Репортери без граници" (RSF)

Свят