"Репортери без граници" се борят да освободят задържан в Афганистан журналист

  • 06.02.2023
  • БТА
Снимка: Pixabay

Неправителствената организация "Репортери без граници", 14 френски медии и продуцентски компании призоваха талибаните в Афганистан да освободят журналист, задържан миналия месец в Кабул, предаде Асошиейтед прес. 

В общо изявление "Репортери без граници" и медиите посочват, че журналистът Мортаза Бехбуди, с френско и афганистанско гражданство, е бил арестуван на 7 януари в Кабул, информира БТА. Това се е случило два дни след пристигането му в страната, в която е трябвало да направи репортаж. Организацията и медиите са решили да направят случая обществено достояние, след като в продължение на месец безуспешно се опитвали да издействат освобождаването на техния колега.  

"Репортери без граници" и френските медии призоваха талибанските власти "да прекратят тази безсмислена ситуация" с "уважавания и ценен" журналист, който е бил "обвинен в шпионаж".

Според изявлението 28-годишният Бехбуди е започнал кариерата си като фотожурналист на 16 години в родния си Афганистан. Емигрирал е в Париж на 21-годишна възраст, защото е бил заплашван в страната си и по-късно е започнал работа като журналист на свободна практика за няколко френски медийни платформи.

 

 

м.л.

Свят