Мая Север, ЕФЖ: Словашките журналисти не позволяват забрава за Ян Куцяк и делото му

  • 22.02.2023
  • europeanjournalists.org
Председателката на ЕФЖ Мая Север говори на възпоменателно събитие в Братислава по повод 5 г. от убийството на Ян Куцях и Мартина Кушнирова

Крехък напредък в медийната свобода в Словакия пет години след убийството на разследващия журналист Ян Куцяк и годеницата му Мартина Кушнирова констатира международна делегация на организации в защита на медийната свобода, посетила Братислава на 21 и 22 февруари

Пет години след убийството на словашкия разследващ журналист Ян Куцяк и неговата годеница Мартина Кушнирова, председателката на Европейската федерация на журналистите (ЕФЖ)  Мая Север бе в Братислава на 20-21 февруари т. г. заедно с делегация от международни организации, отстояващи свободата на медиите.

Делегацията взе активно участие във възпоменателните събития за петата годишнина от двойното убийство, срещнаха се с роднините на Ян и Мартина, със словашки журналисти и с държавни органи.

В публикация на сайта на ЕФЖ Мая Север, която е една от най-известните хърватски журналистки, предлага следния свой вълнуващ личен разказ за тези два дни:

„...На масата в кухнята следователите открили чаши чай, кафе и отворен лаптоп, на който Мартина Кушнирова разглеждала булчински рокли. Тялото ѝ е намерено на пода в кухнята, а това на Ян на стълбите, водещи към мазето.

Във филма „Убийството на журналиста” убиецът хладнокръвно обяснява как първо го е убил с куршум в гърдите, а след това е елиминирал свидетелката, като я прострелял в главата.

Те бяха на 27 години и трябваше да се оженят през май 2018 г. Тя беше погребана в булчинска рокля, той в тъмен костюм.

Пет години по-късно заедно с мисия на международни организации за свобода на медиите отидохме в Братислава, за да изразим подкрепата си към семействата на жертвите и към словашката журналистическа общност.

Срещите с представители на журналистите, властите и опозицията ни доведоха до извода, че след убийството в Словакия са настъпили някои социални и политически промени, но властите все още не са предприели всички необходими мерки за защита на журналистите и на независимите медии.

Родителите на Ян и Мартина - Йозеф Куцяк и Яна Куцякова, и Златица Кушнирова, обобщиха всички събития спокойно, без много сълзи. Родителите на Ян често се държат здраво за ръцете. Йозеф Куцяк казва, че никога не се е интересувал от политика, че живеят в малък град и семействата им се занимават предимно със селско стопанство. Той бил изненадан, когато Ян, или както го наричат Янко, заявил, че иска да стане разследващ журналист.

Мартина е била първото момиче, което им представил като своя любима. Тя е била неговата опора и сила.

В „Убийството на журналиста” е включен запис, направен от хората, които са ги следили. Те са на паркинг на супермаркет в късния следобед, Мартина и Ян бутат пазарската количка до колата. Няколко дни преди трагедията. Те са млади и щастливи.

Ян разследва финансовите връзки между политици и магнати в Словакия. Когато го убивт, той е събирал информация за Мариан Кочнер. След ареста на бизнесмена в телефона му е открита информация, свързваща го с много действащи лица от словашкото общество, както и комуникации с Алена Жушова, която е наела хора за убийството на Куцяк.

Двама предполагаеми убийци се признаха за виновни и бяха осъдени. Съдът оправда Кочер и Жушова за убийството с обяснението, че липсвт достатъчно доказателства, но те бяха осъдени за финансови измами.

След обжалването на прокуратурата започна ново дело, като присъдата се очаква през април. Йозеф, Яна и Златица сега чакат и това е единственото, което могат да правят. Процесът и изходът от него е единствената надежда, която им остава.

След убийството на техните деца премиери, министри, полицейски началници напуснаха властта, много хора бяха арестувани, може да се каже, че са настъпили промени в словашкото общество, но дали е така наистина?

Изследователският център „Ян Куцяк” (ICJK) представи резултатите от изследване, което показва, че повече от две трети от словашките журналисти са преживели нападение или заплаха през последната година. В допитването се посочва, че подобни атаки, предимно вербални, се множат. Те се осъществяват както персонално, така и в интернет.

ICJK стартира проекта „Safe Journalism” („Спаси журналистиката”), който има за цел да наблюдава и предотвратява атаки срещу журналисти, ккто и да помага на жертвите.

Навръх годишнината от убийството бившият премиер, все още политик, който вероятно ще се кандидатира на предсрочните избори, продължава да сее омраза към журналистите във Фейсбук.

Журналистите в Словакия обаче не позволяват Ян и делото му да бъдат забравени. Разследванията на Куцяк са публикувани посмъртно и за включени в книга за него. Журналистите продължиха неговото разследване, което показа преплитането на политика, корумпирани бизнесмени и организирани престъпни групи. Вчера (на 21 февруари – б. р.) те се събраха в центъра на Братислава, а родителите се хванаха здраво за ръце в очакване на справедливост за убийството на децата им.”

На сайта на ЕФЖ е публикуван и подробен репортаж за резултатите от посещението на международната журналистическа делегация в Брътислава. В него се посочва:

EФЖ съвместно с Международния институт по пресата (IPI), Европейският център за преса и свобода на медиите (ECPMF), „Репортери без граници" (RSF), Комитетът за защита на журналистите (CPJ), Свободната преса без ограничения (FPU) и Article 19,  проведоха своя мисия в Словакия за установяване на фактите и застъпничество за истината, изразявйки и подкрепа към семействата на Ян Куциак и Мартина Кушнирова, както и към колегите им. Целта на мисията бе също така да се оцени свободата на печата в Словакия пет години след двойното убийство.

Делегацията взе активно участие във възпоменателните събития за жертвите на емблематичното уийство и проведе разговори със словашки журналисти. На срещи с президента, министър-председателя и политическите партии междунродната журналистическа група насърчи за продължаването на реформите и за прилагането на нови мерки за подобряване на безопасността на журналистите и независимостта на медиите, включително на обществения оператор RTVS. – и за защита срещу злоупотреби със съдебни дела, ккто и за защита на подателите на сигнали.

Както постигането на пълната справедливост за убийството на Ян и Мартина все още е под въпрос, така и напредъкът на Словакия по отношение на медийната свобода остава крехък, пише сйтът на ЕФЖ.

Докато политическите партии в Словакия се подготвят за предсрочни избори през септември 2023 г., международнта журналистическа мисия настоя за нов политически консенсус и ангажименти за подобряване на медийната свобода и безопасността на журналистите. Целта е за в бъдеще да не се допускат убийства на журналисти и да се позволи на колегите на Ян Куциак да продължат неговото дело – разследващите репортажи в обществен интерес.

След изборите през 2020 г. правоохранителните органи – полиция, спецпрокуратура и съдилища – започнаха да се борят с корупцията, разкрита от журналисти, което им спечели доверието, отбелязва сайтът на ЕФЖ Но все още не е въздадена пълна справедливост нито за убийството на Ян Куциак, нито за други престъпления срещу журналисти, като масовото им следене от „отряда на Кочнер“ - мрежа от лица, на които е плащано да предоставят информация на бизнесмена.

В същото време ново проучване, проведено от Изследователския център „Ян Куциак” (ICJK) в рамките на проекта „Safe.Journalism” („Спаси журналистиката”), показва, че словашките журналисти са най-често обект на онлайн и вербални атаки.

Една от най-големите заплахи, пред които са изправени журналистите в Словакия днес, са вербалните атаки, включително клеветнически кампании от политици, които нарочват неудобните, а по-нататък срещу тях тръгва ожесточен онлайн тормоз. Тези атаки от политици – които трябва да бъдат недвусмислено осъдени – остават до голяма степен несанкционирани, изтъква ЕФЖ.

Отправени са и следните препоръки към политическите лидери и партии, които според ЕФЖ трябва:

• Да поемат ангажимент да предоставят на правоприлагащите органи всички необходими средства за постигане на справедливост за престъпления срещу журналисти и подобряване на защитата им в съответствие с Препоръката на Европейската комисия за безопасност на журналистите от септември 2021 г.

• Да обещаят да отговарят положително, ако новият защитен механизъм на Словакия, Safe.Journalism.sk, поиска сътрудничество.

• Да обещаят забрана на вербалните атаки и клеветническите кампании срещу медиите и да осъдят такива атаки, като санкционират партийни членове, които нарушават забраната.

• Да приемат промени в Наказателния кодекс за засилване на наказанията за утежняващи нападения и заплахи срещу журналисти заради работата им.

Независимост на медиите

През 2022 г. парламентът на Словакия прие важни законопроекти, засилващи правната защита на поверителността на журналистическите източници, както и гаранции за прозрачността на собствеността и финансирането на медиите.

Бившият генерален директор на обществената телевизия RTVS, при чийто мандат бяха напуснали над 30 журналисти, беше сменен след прозрачно грасуване в парламента.На мисията беше съобщено, че новият генерален директор се ползва с общото доверие на медийната общност. Законодателите обаче не успяха да реформират фундаментално силно политическия процес на подбор.

Освен това те решиха да премахнат от юли 2023 г. лицензионните такси, основният източник на финансиране, и да ги заменят с държавни субсидии в очакване на дългосрочно решение.

Сегашното правителство трябва бързо да предложи нов механизъм, който да гарантира адекватно и стабилно финансиране на RTVS, което да е без политически и да е контролирано от независим орган, отбляза международната журналистическа мисия. Трябва също така да се организира обществена консултация с участието на телевизионния оператор.

След следващите общи избори политическите партии трябва да се ангажират с реформиране на процеса на подбор на генералния директор на обществената медия и нейния надзорен орган, за да увеличат допълнително независимостта на RTVS, смята още делегцията. Одъществявйки това, политическите лидери трябва да се водят от добрите практики и положителните елементи на предложения от Европейската комисия Европейски акт за свобода на медиите.

Защита срещу неправомерни съдебни дела и достъп до информация

Организациите, представени в делегацията, приветстват ангажимента на словшкото правителство да изпълни препоръката на Европейската комисия против стратегическите съдебни дела срещу общественото участие, известни като SLAPP. Отпръвен е апел да се подкрепи предложената директива срещу SLAPP.

„Призоваваме всички страни да последват този пример и да обещаят подобни реформи за справяне с тормозещите съдебни дела на национално ниво. Загрижени сме, че клеветата остава наказуема в Словакия със затвор от две до осем години. Въпреки че подобни присъди, които са сред най-суровите в ЕС, не се прилагат от съдилищата, те позволяват на политици и бизнесмени да упражняват натиск върху журналисти. Медиите продължават да са обект на граждански дела с искания за обезщетения за десетки хиляди евро,” изтъква публикацията на ЕФЖ.

Посочва се също словашкото министерство на правосъдието е предложило междувременно максималното наказание лишаване от свобода за клевета да бъде намалено на една година, а в случай на значителна вреда – на две години. Политическите партии са призовани да премахнат напълно присъдите лишаване от свобода за клевета и напълно да декриминализират клеветата. Правната рамка за свобода на информацията (FOI) остава в сила в ЕС.

Положително е, че през 2022 г. парламентът в Словакия прие измененията в Закона за свобода на информацията, които забраняват съдебните дела срещу журналисти за публикуване на информация, получена чрез искания за свободен достъп до информация.

Организациите от делегацията приветстват създаването на Служба за защита на лицата, подаващи сигнали за нередности, и призовават правителството да транспонира изцяло Директивата на ЕС за лицата, подаващи сигнали за нередности, както и да предприеме всички мерки за осигуряване на максимална защита на всички лица, подаващи сигнали за нередности.

Убийството на Ян Куциак и Мартина Кушнирова доведе до мащабни обществени и политически промени в Словакия. „Мозъкът” на убийството обаче все още не е осъден и властите тепърва ще вземат всички необходими мерки за защита на журналистите и независимите медии.

Краят на безнаказаността трябва да стане реалност и новият политически цикъл трябва да бъде превърнат от политическите партии във възможност за укрепване на свободата на печата, подчертават в заключение ЕФЖ, Международния институт по пресата (IPI), Европейският център за преса и свобода на медиите (ECPMF), „Репортери без граници" (RSF), Комитетът за защита на журналистите (CPJ), Свободната преса без ограничения (FPU) и Article 19.

Представяме ви