В Екатеринбург арестуваха американски журналист

  • 30.03.2023
  • kommersant.ru/dir.bg
  • Розалина Евдокимова
Ейвън Гершкович

Федералната служба за сигурност на Русия (ФСС) съобщи, че кореспондентът на The Wall Street Journal (WSJ) Ейвън Гершкович е бил арестуван в Екатеринбург. Според разузнавателната служба американецът „по указание на САЩ е събирал информация за едно от предприятията на руския военно-промишлен комплекс (ВПК), което представлява държавна тайна“.

„Ейвън Гершкович беше арестуван в Екатеринбург и срещу него е образувано дело за шпионаж, съобщи kommersant.ru. По указание на САЩ той е събирал информация за едно от предприятията на руския ВПК, което представлява държавна тайна “, обясниха от ФСС, цитирани от РИА „Новости“. Ведомството уточнява, че журналистът се е занимавал с „незаконна дейност“ в Екатеринбург, която е успешно „прекъсната“.

Според информация на "КомерсантЪ", е предвидено журналистът да бъде отведен в Москва и задържан в Лефортовския съд. Случаят се води от централния офис на ФСС.

По-рано местното издание „Вечерние ведомости“ съобщи, че американският журналист е спрял да комуникира от вчера (29 март - б.р.) вечерта. Предполага се, че е бил задържан в ресторант "Буковски грил" в центъра на Екатеринбург.

Специалистът по връзки с обществеността Ярослав Ширшиков, който се е срещнал с Ейвън Гершкович предишния ден, твърди, че задържаният в Екатеринбург журналист е „проучвал отношението на обществото към ЧВК Вагнер“. Обявеният за чуждестранен агент журналист Дмитрий Колезев уточнява, че вероятно Гершкович е мислил да пътува и до други градове в Свердловска област, където се намират предприятия на ВПК.

Източник на "Медуза" сред западните журналисти, работещи в Москва, заяви, че освен пътуването си до Екатеринбург Гершкович е посетил и Нижни Тагил. Там се намира отбранителното предприятие "Уралвагонзавод", пише dir.bg.

Мобилният телефон на Ейвън Гершкович е изключен, като за последен път той е бил онлайн на 29 март.

Ейвън Гершкович живее в Москва от шест години и е акредитиран от руското външно министерство. Той е репортер, отразяващ събития в Русия, Украйна и в страните на бившия Съветски съюз. Преди това е работил за Agence France-Presse, The Moscow Times и The New York Times. Последната статия на Гершкович беше публикувана от WSJ на 28 март.

Ейвън Гершкович е носител на няколко професионални награди, включително на отличия за отразяване на кризи, както и на наградата на Американското дружество на журналистите и авторите за статията си „В системата на здравеопазването има съкращения от години. Сега студентите по медицина са в на предна линия в борбата с коронавируса“, ​​публикувана в The Moscow Times.

Журналистът от "Уолстрийт Джърнъл" Ейвън Гершкович, заподозрян в шпионаж, е бил задържан "на местопрестъплението", заяви говорителят на Путин Дмитрий Песков, цитиран от dir.bg. "Това е прерогатив на ФСБ. Всъщност вече има изявление на Федералната служба за сигурност. Ние няма какво да добавим тук. Единственото, което мога да кажа, е, че доколкото ни е известно, той е бил заловен на местопрестъплението", каза Песков на брифинг, като добави, че не знае други подробности по случая.

Запитан дали задържането на Гершкович може да провокира проверки на кореспондентски офиси в САЩ, говорителят на Кремъл заяви: "Надяваме се, че това няма да се случи и не бива да се случва. Защото повтарям: не става дума за подозрения, а за това, че той е бил задържан на местопрестъплението".

Относно съдбата на филиала на "Уолстрийт Джърнъл" в Русия Песков каза следното: "Тези, които извършват нормална журналистическа дейност, разбира се, ако имат валидна акредитация, ще продължат да работят. Тук няма да има никакви проблеми.

В Екатеринбург Гершкович е общувал с депутат от Свердловска област, който се занмавал с вербуването на затворнички за ЧВК "Вагнер", пише още dir.bg. Вячеслав Вегнер, депутат от законодателното събрание на Свердловска област, който по-рано предложи да се вербуват затворнички от Поправителна Колония №6, за да отидат на война в Украйна, заяви, че Гершкович е обсъдил с него инициативата му. "Имах кореспонденция с Пригожин, свързана с вербуването на хора от затворите, за да изкупят вината си с кръв. Той [Гершкович] беше на мнение, че хората се взимат от затворите насила. Показах му обръщения, от които вече има над хиляда, обръщения от цялата страна: хората ме молят да се застъпя пред Пригожин, за да имат възможност да станат участници на СВО", заяви депутатът от Свердловск пред Би Би Си.

Руски журналисти, които познават Гершкович, пишат, че Ейвън обича Русия и отдавна живее в Москва. Те са сигурни, че той не би могъл да бъде замесен в шпионаж. Според тях той е бил взет като заложник за размяна със Съединените щати. Заплашват го до 20 години затвор по обвинения за шпионаж, пише dir.bg.

Според журналиста Василий Полонски Гершкович щял да напусне страната в края на тази седмица - визата му изтичала. Полонски за последен път е разговарял с него два дни преди да бъде задържан. "Той не трябваше да отива там (в Урал)", каза Полонски. Според него Гершкович е разговарял много с местни активисти и е разбрал за отношението на руснаците към Пригожин и неговите бойци. "Той е влюбен в Русия", разказал друг негов познат.

"Журналистът е взет за заложник като разменна монета. Така че в близко бъдеще трябва да очакваме няколко души, затворени в САЩ, които Русия ще иска да размени", каза Игор Яковенко, председател на профсъюза "Журналистическа солидарност". През декември руското външно министерство заяви, че повече от 60 руснаци се намират в американски затвори "по несправедливи обвинения". Сред тях е и хакерът Александър Винник, осъден за пране на пари.

През декември 2022 г. Гершкович пусна разследване за това, как руският президент Владимир Путин получава изопачени сведения за войната. Според него с фалшифицираните данни се занимава Съветът за сигурност и неговият секретар Николай Патрушев.

Междувременно "Уолстрийт Джърнъл" заяви в коментар по имейла за Ройтерс, че "категорично отрича" обвиненията в шпионаж срещу кореспондента си в Русия. "Уолстрийт Джърнъл" категорично отрича твърденията на ФСБ и настоява за незабавното освобождаване на нашия доверен и отдаден на професията репортер Ейвън Гершкович. Изразяваме своята солидарност с Ейвън и семейството му", се казва в позицията на изданието, цитирана от dir.bg.

 

 

 

 

Свят