Във Варна започва IV Международен младежки фестивал „Славянски звън“

  • 31.03.2023
  • БТА
  • Валентина Добринчева

Във Варна започва четвъртото издание на Международния младежки фестивал „Славянски звън“. В продължение на няколко дни в началото на април ще бъдат оценявани изпълненията на певци, танцьори и инструменталисти в различни направления на модул „Музика“.

На 8 април от 19:00 ч. в Градската художествена галерия на Варна ще се състои Великденски концерт на отличените, заедно с тенора Бойко Цветанов. Финалът на фестивала е с концерт на лауреатите на 24 май в „Двора на кирилицата“ в град Плиска. В момента там е експонирана изложба с творби на лауреатите от модул „Изобразително изкуство“ на форума. 

„Славянски звън“ има конкурсен характер и е за деца и младежи от 7 до 33-годишна възраст, казаха за БТА организаторите. Очакват се над 350 участници. Стартът е на 1 април във Военноморския клуб с оценяване на кандидатите в категории „Пиано“ и „Поп, рок и джаз пеене“. На следващия ден на същото място ще се конкурират китаристи и народни певци. На 3 април в Концертното студио на Радио Варна е надпреварата при цигуларите и танцьорите. Там ще бъдат показани и постиженията на младите автори на късометражно кино. Входът за конкурсите е свободен за посетители. 

Музикалната приказка „Златното зрънце“ ще представи театралния модул на фестивала в 18:00 ч. на 4 април в Народно читалище „Искра“. Адаптацията и режисурата са на директора на фестивала Искра Иванова. 

На 6 и 7 април в Читалището във Варна ще се състои майсторски клас по класическо пеене с тенора Бойко Цветанов. Тогава ще бъде и прослушването на кандидатите - певци. 

В програмата на фестивала са предвидени и дискусии, посветени на мотивацията и вдъхновението на младите творци, както и на преодоляването на агресията чрез изкуство. Те ще се проведат на 5 април в „Двора на кирилицата“ в Плиска, където ще бъде показана и авторската пиеса от Йорданка Кушева „Нишки“.

В журито на конкурса участват композиторът Юри Стойков, свирил с групите „Длан“и „Субдибула“, носител на Награда „Варна“ 2014 и на „Кристална лира“; тенорът Марчо Апостолов, преподавател, носител на „Кристална лира”; доц. д-р Елена Каралийска-Тръпкова, преподавател във Вокалния факултет на НМА; тенорът Бойко Цветанов; певицата Силвия Кацарова; цигуларката Мария Санчес, която работи в Мадрид; китаристката проф. Стела Благоева Митева-Динкова; главният художествен ръководител на ПФА „Добруджа“ Стоян Господинов;  Зоя Желева - преподавател по пеене в Германия и художникът Рубен Санчес от Мадрид с опит в графичния дизайн и илюстрацията.

Четвъртият Международен младежки фестивал „Славянски звън“ се провежда под патронажа на създателя на културно-историческия комплекс „Двор на кирилицата“ в Плиска Карен Алексанян.