Изложба "Срамежлвата интимност" ще ни припомни майсторкта на фотографията Лоте Михайлова

  • 01.04.2023
  • nabore.bg
"В парка", 1977 година. Снимка: Лоте Михайлова

На 4 април 2023 г., вторник, от 18.00 часа в Софийската градска градска галерия се открива експозиция от снимки на известната фотографка от близкото минало Лоте Михайлова, дълго работила в Агенция "София прес".

Организаторите от ФотоФабрика са подбрали от архива й и са подредили в каталог над 90 кадри, създадени в периода между 60-те и 80-те година на 20 век. 60 от тях са включени в настоящата изложба. Всички те представят изключителното ѝ творчество. Творчество, което не е загубило актуалност до днес, пише nabore.bg.

Обективът на Лоте Михайлова вижда обикновените всекидневни дейности по необикновен начин и ги запечатва майсторски. За нея Георги Лозанов mrte в текста към каталога: „Лоте Михайлова налага женския поглед в българската фотография“.

В рамките на изложбата са предвидени две съпътстващи събития:

12 април, сряда, от 18.30 ч. - представяне на каталога „Завръщането на Лоте Михайлова“ с участието на Георги Лозанов и Стефан Иванов;

19 април, сряда, от 18:30 ч. - лекция с дискусия, водена от Пламен Петров;

***

Лоте Михайлова e родена на 27 ноември 1925 г. в Перник. Работила е като фотограф във фотоотдела на Столична община, в „Българска кинематография“, в Студия за игрални филми „Бояна“. Била е фотограф и фоторедактор на редакция „Художествена фотография“ в отдел „Интерфото“ на Агенция "София Прес".

Нейната фотография „Акт“ във II-рата Национална изложба по художествена фотография през 1963 г. е повод за сблъсък между новатори и консервативно настроеното жури, което първоначално отхвърля творбата. Все пак фотографията е допусната и получава златен медал. Освен него Лоте Михайлова има още над 40 отличия от национални и международни фотоизложби, сред които и две големи награди на Международния филмов фестивал в Карлови Вари през 1964 г. В края на 90-те години се установява в Германия, където продължава да снима активно до смъртта си през 2014 г.

Фото Фабрика (www.fotofabrika.org) е ежегоден фотографски фестивал, организиран от фондация Фото Фабрика. От създаването си през 2013 г.  до днес, вече 10 години фестивалът показва високите образци на съвременната репортажна и художествена фотография.

 

България