Н. Пр. Алехандро Поланко: Точността в журналистиката е като скалпелът за хирурга

  • 06.05.2023
  • СИЖБ/СБЖ
  • Н. Пр. Алехандро Поланко
Н. Пр. Алехандро Поланко, посланик на Кралство Испания

Публикуваме изказването на посланика на Кралство Испания Н. Пр. Алехандро Поланко, направено по време на състоялата се на 4 май т. г. в Аулата на СУ конференция "Свободата като концепция в испаноезичната култура и свободата на медиите днес". Конференцията бе под патронажа на вицепрезидента Илияна Йотова и бе организирана от Сдружението на испаноговорещите журналисти в България (СИЖБ) и Катедра "Испанистика" в СУ по повод Световния ден на свободата на печата 3 май и 20-годишнината от основаването на СИЖБ.

За посолството на Испания и по-специално за мен е чест да участвам в провеждането на тази конференция по повод отбелязания на 3 май, Световен ден на свободата на печата, и по повод честването на 20-ата годишнина на Сдружението на испаноговорещите журналисти в България. Темата на конференцията е изключително актуална в глобален контекст, с оглед големи предизвикателства, като цифровизацията. Темата е и от особено значение в съвременната история на Испания. 

Испанският преход към демокрация не може да бъде разбран без постъпателното развитие на свободата на изразяване, която беше институционализирана като основно право и основа за съвместно съществуване между всички испанци с одобрението на Конституцията от 1978 г.

По самата си същност демократичните общества се основават върху търсенето на истината и върху постоянното отстояване на основните свободи, които дават възможност да разказваме и споделяме тази истина – роля, която изпълняват или са длъжни да изпълняват професионалистите в журналистиката.

Испанският философ Хулиан Мариас изтъква при една от последните изяви в живота си, че истината е условието за всичко останало, включително за свободата. Добрата журналистика, основана на демократични ценности като справедливост, истинност и обективност, представлява основен ресурс за насърчаване на добре информирани и ангажирани общества, способни да вземат отговорни решения за своето настояще и бъдеще. Достъпът на гражданите до многообразна, вярна и точна информация е един от стълбовете на здравата демокрация. Да си добре информиран днес обаче не е лесна задача.

Дигиталната трансформация предлага огромни възможности за развитие на свободата на изразяване до нива, невъобразими през миналия век. Но в същото време тези промени в информационното общество не само благоприятстват изобилието от новини и изображения, но и улесняват възможността за дезинформиране с привидна достоверност. Повече от всякога добрата журналистика, ръководена от техниките и поведението, произтичащи от демократичния ангажимент - справедливост, истинност и обективност - представлява основен ресурс в нашите демократични страни. Свободата на информацията е право, което е колкото важно, толкова и крехко, чиято защита не почива на несъмнените ползи от технологичното развитие, а на волята на гражданите да го защитават.

Като обръща внимание на важността на свободата на изразяване и информация, Испания в продължение на 40 години удостоява взискателността, ангажираността към истината и защитата на свободата в упражняването на журналистическа дейност чрез наградата „Франсиско Сереседо“. В последното си издание тази награда отдава заслужено признание на кариерата на Пилар Бонет като кореспондент (Пилар Бонет е дългогодишна кореспондентка на най-големия испански вестник „Ел Паис” в Москва – б. р.).

В словото си при награждаването ѝ Негово Величество кралят подчерта нестандартния път на журналистката, специализирала се още от много ранна възраст като познавачка на Съветския съюз, Русия и постсъветското пространство. Чрез безброй статии и книги тя е изпълнила трудната за всеки кореспондент задача, а именно – да доведе испанското общество до разбирането на една далечна и по принцип чужда реалност, която днес, покрй руската агресия срещу Украйна, се оказва много близо до всички европейци.

Също така нашата страна отличи полския журналист Адам Михник с наградата „Принцесата на Астурия“ за комуникация и хуманитарни науки през 2022 г., Това бе признание за работата му като един от най-изявените защитници на правата на човека в Полша, като една от ключовите фигури във възстановяването на демокрацията в тази страна и като отличен журналист.

Решителната защита на важността на свободата на информацията е заложена в испанската конституция, която служи като рамка за съвместното съществуване на всичките ни граждани повече от четири десетилетия. В своя член 20 нашият основен закон признава и защитава правото „свободно да съобщаваш или да получаваш вярна информация чрез всякакви средства за разпространение“, което е в основата на пълноценната демокрация.

Испания днес е добър пример за тази свобода, която, както е и във всички общества, изисква постоянни и непрекъснати усилия от всички социални участници, за да се гарантира нейното зачитане и упражняване. В този дух действат и професионалистите в журналистиката, които с ежедневния си и свободен труд укрепват институциите и демокрацията.

Лъжата, изопчаването, дезинформацията са някои от инструментите, използвани от враговете на свободните и демократични общества. Контрастният и правдив разказ за реалността, заедно със солидният етичен ангажимент, са инструментите, с които истинските професионалисти в журналистиката помагат да се запази онази свобода, без която обществата се превръщат в затвори на човешкия дух.

Както Негово Величество кралят каза миналото лято, по време на церемонията по връчването на журналистическите награди „Мариано де Кавиа”, „Лука де Тена” и „Минготе” на вестник „ABC”, демокрациите, особено в моменти на несигурност като сегашните, продължават да се нуждаят от свободна журналистика, отдадена на истината, която да е и смела, и твърда.

Журналистите са бастион срещу натиска на всяко новинарско събитие, и всяка дума, която използват, трябва да е истина, която оставя следа. Защото прецизността, точността и душата на достойната журналистика са за журналиста същото, което е метафората за поета или скалпелът за хирурга.

Дами и господа, поздрвявам ви със Световния ден на свободата на печата и пожелвам максимален успех на провежданата конференция.