Здравка Димитрова представя „Белисима Ангола” на 18 май от 18.30 ч. в СБЖ

  • 18.05.2023
  • СБЖ

Премиерата на новта книга на известната журналистка и писателка ще се състои в салона на третия етаж в СБЖ на ул. „Граф Игнатиев” 4.

„Белисима Ангола” е най-новата, осма поред публицистична книга на известната журналистка и писателка Здравка Димитрова, коята така, с увличащи енергия и вдъхновение, навлиза и в деветото десетилетие на своя ярък, динамичен, наситен със събития, срещи и пътешествия живот.

Имала късмета да живее със съпруга си дипломат години наред в удивителни страни като Ангола, Аржентина, Мексико, Мозамбик, да ги опознае дълбоко и да ги обикне, авторката ни дарява и своите вълнуващи разкази за тях, събрани в цяла поредица книги.

Ето, че сега дойде ред и на „Белисима Ангола”, чиято премиера ще е на 18 май от 18.30 часа в салона на третия етаж в Съюза на българските журналисти (СБЖ) на ул. „Граф Игнатиев” 4.

Авторката Здравка Димитрова е член и на СБЖ, и на Сдружението на испаноговорещите журналисти в България (СИЖБ), което я е удостоило със своето почетно отличие „Обединител на култури”.

За нейния професионален и житейски път на 18 май ще говори председателката на СБЖ Снежана Тодорова. Книгата „Белисима Ангола” ще бъде представена от една от най-изявените фигури в португалистиката и испанистиката у нас, дипломата, университетския преподавател и преводача Румен Стоянов.

Премиерата ще уважи с присъствието си и посланикът на Ангола в Сърбия Н. Пр. Алсино Изата да Консейсао, който е акредитиран и за България, но постоянното му пребиваване е в Белград. Той пристига сега у нас специално за представянето на „Белисима Ангола”.

Сред гостите на премиерата ще е и бившият посланик на България в Ангола Боян Михайлов, също утвърден автор на книги за страните, в които е работил – както в Африка, така и Португалия и Бразилия.

Поканени са представители на министерства, творчески съюзи, литературни издания,  медии.

Очаква ги откритието на „Белисима Ангола”, из чиито страници авторката е събрала своя увлекателен разказ за страната и преживяванията си из нея в ключовия период, в който я е опознала и обикнала – във втората половина на 80-те години на ХХ век. Всичко е подплатено и с много фактология за историята, културата, забележителностите на Ангола, с подробности около политическите и геополитическите интереси около нея.

А ето и един малък откъс от книгата:

„Ако ви се скита сред необичайна природа, при това изумително красива и богата на неразказани легенди, посоката е Какусо, Черните камъни, Пунго Андонго. Ще бъдете покорени от тяхната грандиозност. Сред саваната, незнайно как и защо, петдесет квадратни километра са изпълнени със застинала лава на милиони години, високи до двеста метра небостъргачи, съвременен град, само че каменен. Мъж ли сте, облегнете гръб на камъка, който умножава мъжката сила. Жена ли сте, намерете женския камък. Ще ги познаете по формата... Сюрреалистичен спектакъл сред високите треви и капризните извивки на река Куанза.”

Събития в СБЖ