Оправдаха бизнесмена, обвинен в организирането на убийството на Ян Куцяк и годеницата му

  • 20.05.2023
  • БТА
Една от последните снимки на Ян Куцяк и годеницата му Мартина Кушнирова

Съд в Словакия оправда за втори път бизнесмен, обвинен в организиране на убийството на разследващ журналист и годеницата му през 2018 г., предаде АП. 

Специализираният наказателен съд в град Пезинок, който разглежда най-тежките дела в Словакия, вчера призна Мариан Кочнер за невинен по обвинението в убийство на 27-годишния Ян Куцяк, писал за бизнесмена в журналистическите си материали, и на годеницата му Мартина Кушнирова, също на 27 години, информира БТА.

Престъплението шокира Словакия преди пет години и доведе до падане на тогавашното правителство. Според съда "не е доказано", че Кочнер е организатор на престъплението.

Международният институт по печата, международна група за свобода на медиите със седалище във Виена, нарече оправдателната присъда "шокираща". Организацията заяви в "Туитър", че тази присъда "е още един съкрушителен удар в борбата за справедливост за Ян Куцяк и неговата годеница Мартина Кушнирова. Мислите ни са с техните семейства. Борбата за справедливост ще продължи."

Сътрудничката на Кочнер Алена Жужова обаче бе осъдена на 25 години затвор за ролята си в убийствата. Делото все още не е приключило, тъй като прокуратурата може да подаде протест срещу присъдата, а обвиняемите могат да я обжалват. Прокуратурата е поискала доживотен затвор и за двамата обвиняеми.

Родителите на Куцяк и Кушнирова напуснаха съдебната зала, преди да приключи четенето на присъдата. "В това няма никаква логика. Изобщо не го разбирам", заяви пред журналисти Йозеф Куцяк, баща на Ян Куцяк. "Невъзможно е това да се случва. Това е срам за правосъдието", каза Злата Кушнирова, майка на Мартина Кушнирова.

Твърди се, че Кочнер е заплашвал журналиста след публикуването на материал за бизнес делата му, съобщи прокуратурата. Куцияк е публикувал общо девет материала за Кочнер.

Убийствата предизвикаха големи улични протести, невиждани от времето на антикомунистическата Нежна революция в Чехословакия през 1989 г. Последвалата политическа криза доведе до падането на коалиционното правителство, оглавявано от премиера популист Роберт Фицо, отбелязва АП.

Това е вторият път, в който съдът в Пезинок гледа делото за убийството на Куцяк. Той вече оправда Кочнер веднъж, през септември 2020 г., като заяви, че няма достатъчно доказателства за осъдителна присъда. Прокуратурата протестира присъдата, а през юни 2021 г. Върховният съд на Словакия отмени оправдателната присъда, като заяви, че съдът от по-долната инстанция не е оценил правилно наличните по делото доказателства и върна делото за ново разглеждане.

По делото за убийството на Куцяк има още трима осъдени на дългогодишно лишаване от свобода. Един от тях, бившият войник Мирослав Марчек, се призна за виновен за стрелбата срещу Куцияк и Кушнирова и през април 2020 г. бе осъден на 23 години затвор. Прокуратурата твърди, че Кочнер е платил на Марчек да извърши убийствата.

М.Л.

Свят