Растеж на агенциите за връзки с обществеността в Германия за 2022 г.

  • 21.05.2023
  • djv.de
Зелените колони в графиката показват ръста на приходите на ПР агенциите по години, а черните - увеличението на персонала им

Повече приходи от хонорари, повече служители - така е преминала 2022 година за германските агенции за връзки с обществеността (ПР), коментира Хендрик Цьорнер в djv.de.

Данните са от проучване на онлайн изданието PR-Journal, на което се позовава публикацията в djv.de.

Герхард Пфефер е ветеран в ПР индустрията. Той е в бранша от светлинни години и от тогава издава списанието за ПР. Всяка година доайенът в тази област кани агенциите да участват в неговата ПР класация и много от тях приемат поканата. Този път се включиха повече от 100, дори и тежката артилерия като Fischer Appelt и Serviceplan, пише Хендрик Цьорнер.

През миналата година приходите от хонорари на агенциите за връзки с обществеността са се увеличили с впечатляващите 12,8% - до 720,1 млн. евро. Броят на служителите е нарастнал със 7,2 процента. Страхотни числа, които може би са следствие от пандемията от Ковид-19? Не, този ефект съществуваше година по-рано, когато ПР пазарът нарасна с 15 процента, пояснява Цьорнер.

Не само шефовете на агенции ще прочетат с интерес ПР класацията, за да научат повече за своите конкуренти. Освен това тя истински привлича вниманието на много журналисти на свободна практика, които са активни не само в репортерската журналистика, но и работят в областта на връзките с обществеността. Когато те погледнат  ПР индустрията, едно е ясно - в нея има хляб. Много фрийлансъри вече се възползват от тази възможност. Вероятно дори ще правят това все по-често в бъдеще. За да свържат икономически двата края или за забавление чрез ПР работата? Вероятно ще има много различни отговори на този въпрос, обобщав Цьорнер.

 

Свят