ЕФЖ алармира, че обществената RAI е поета от нов крайнодесен директор

  • 22.05.2023
  • europeanjournalists.org
Новият шеф на RAI Роберто Серджо

Правителството в Рим начело с лидерката на крайнодясната партия "Италиански братя" Джорджа Мелони е поставило начело на обществената телевизия RAI своя съмишленик Роберто Серджо, след като досегашния ѝ директор Карло Фуортес, назначен от предишния кабинет на Марио Драги, подаде оставка на 8 май заради оказвания политически натиск от настоящата власт спрямо журналисти от телевизията. За това съобщава сайтът на Европейската федерация на журналистите (ЕФЖ).

Новият главен изпълнителен директор на RAI Роберто Серджо пое управлението на обществената медия на 15 май т. г. Европейската федерация на журналистите (EФЖ) се присъединява към своите италиански филиали, FNSI и USIGRai в осъждането на политическо поглъщане на RAI, което сериозно застрашава независимостта на обществения оператор, посочва сайтът на ЕФЖ.

В публикацията се допълва, че досегашният директор Карло Фуортес е напуснал, защото бил подложен на натиск от своите надзорни органи. В писмо до италианското министерство на икономиката и финансите бившият ръководител на RAI посочва, че отказва да приеме промени в редакционната линия и програмирането, които правителството на италианската министър-председателка Джорджа Мелони се опитва да наложи.

Формалното обявяване на Роберто Серджо за нов шеф стана на провелото се на 15 май събрание на акционерите на RAI. На него той оповести намерението си да направи Джампаоло Роси корпоративен генерален мениджър и Паола Маркезини - директор на персонала. Роси е известен със своите конспиративни идеи, които разпространява в блог, поддържан от десния всекидневник Il Giornale, отбелязва ЕФЖ.

В публикцията се припомня и неотдавнашната оставка на журналиста Фабио Фацио, който обяви, че последният епизод на неговото дългогодишно и историческо предаване Che Tempo Che Fa (Rai 2) ще бъде излъчен в края на май. Фацио съобщи, че е сключил споразумение с друг телевизионен канал след многобройните критики, които е получил за програмата си, и след различни форми на политически натиск от страна на правителството, което така и не е оценило прогресивната редакционна линия на телевизионното шоу.

Съюзът на журналистите RAI USIGRai вижда в назначаването на Роберто Серджо „знак за окупация на обществената медия“ от крайнодясното правителство на премиера Джорджа Мелони.

„Тези действия не вървят в посоката, желана от онези, които отдавна призовават не за ребалансиране, а за истинска независимост на RAI. Обществента телевизия трябва да бъде в услуга на всички граждани с всяко правителство, а не да зависи от редуващи се мнозинства“, заяви председателят на FNSI Виторио ди Трапани. „Отслабването на италианските общественимедии дава възможност на друг медиен гигант - Mediaset, собственост на лидера на Forza Italia Силвио Берлускони, да получи много по-голям престиж“, добави той.

Според годишния доклад за Италия на Media Pluralism Monitor за 2021 г. независимостта на управлението на обществените медии и публичното финансиране са изложени на висок риск, което подчертава необходимостта от съществена реформа на RAI.

След избирането на сегашното правителство през 2022 г. възникнаха дискусии относно подхода за поемане на власт над италианската обществена услуга за радиоразпръскване. Настоящата администрация на Мелони предприе сегашната по-решителна стъпка въз основа на реформата на бившия премиер Матео Ренци от 2016 г., която даде на правителството правото да назначаване борда на RAI.

„Обществените медии се основават на два стълба - автономия и независимост. В момента можем да видим, че в Италия тези два стълба са напукани и вече не са гарантирани. С тази промяна на върха получаваме още едно доказателство, че италианското правителство може да контролира обществените услуги и да влияе на правото на гражданите да бъдат информирани“, реагира генералният секретар на EФЖ Рикардо Гутиерес.