Германската журналистическа асоциация призовава за Закон за медийната информация

  • 22.05.2023
  • newsroom.de/djv.de
Председателят на DJV Франк Юберал

Германската асоциация на журналистите (DJV) призовава управляващата коалиция в страната да включи правото на информация на медиите в законодателния процес, съобщава newsroom.de.

Съответен документ по ключови въпроси в Закона за медийната информация е внесен от DJV при комисаря на федералното правителство през декември 2022 г. В него се настоява „най-накрая да бъде въведено правото на информация на медиите, обещано в коалиционното споразумение, в законодателния процес“. Държавният министър  Клаудия Рот приветства получаването на документа през февруари, отбелязва newsroom.de.

Председателят на журналистическата асоциация DJV Франк Юберал подчертава необходимостта от уреждане в закона на правото журналистите да получават информация от федералните власти. „Всеки, който проучва държавните органи, може да се срещне с позоваване на държавните медийни закони. Веднага щом разследването засяга федералното правителство, става трудно. Това няма смисъл в дългосрочен план.“ Често само правният процес може да помогне на федералните министерства или канцлерството да коментират медийни запитвания.

Председателят на DJV припомня, че голямата коалиция искаше да създаде закон за информацията в пресата, пише djv.de „В крайна сметка това беше оставено на заден план,“ отбелязва Юберал. Той очаква червено-зелено-жълтото коалиционно правителство да приеме сериозно законните интереси на журналистите за свободно и безпрепятствено отразяване.

 

Свят