За 20-ти път Международен детски фестивал в Минерални бани

  • 26.05.2023
  • СБЖ
  • Златка Михайлова

Българската национална телевизия е медиен партньор на 20-ия юбилеен Международен детски етнофестивал “Децата на Балканите – с духовност в Европа” , който се провежда в курорта Минерални бани в Хасковска област. Тази година празникът ще събере над 2 хиляди деца от 26 населени места у нас.Творчески формации се очакват от Босна и Херцеговина, Молдова, Северна Македония, Сърбия, Турция и Черна гора. Изпълнителите са деца от 5 до 18 годишна възраст – певци, инструменталисти и танцьори.

Фестивалът се организира от КНСБ и Благотворителния фонд „Проф. д-р Желязко Христов” със съдействието на Община Минерални бани. С него се чества 1 юни – Международния ден на детето.

Юбилейният етнофестивал ще бъде открит на 31 май в Летния театър на Минерални бани и ще продължи до следобедните часове на 1 юни, когато ще стане официалното награждаване на отличилите се.

За поредна година ще представим красотата и колорита на многообразието от култури и етноси. Ще бъдат отправени послания за хармония и общо бъдеще на народите, за уважение към различните фолклор и традиции, казват организаторите.

За председател на журито за певци и инструменталисти е поканена проф. Елена Кутева, а за танцьорите- проф. д-р Антон Андонов.

Паралелно с конкурсната програма участници и гости ще могат да видят как се раждат изделия на традиционни български художествени занаяти. Домакините в Минерални бани ще представят местни кулинарни специалитети. Екскурзоводи ще запознаят любознателните гости с исторически и природни забележителности в района.

 

 

Панорама