Комисариатът за човешките права на ООН осъди убийството на журналиста Марко Аурелио Рамирес в Мексико

  • 26.05.2023
  • politica.expansion.mx/radioformula.com.mx
Марко Аурелио Рамирес бе застрелян н 23 май, докато шофираше колата си в Теуакан и тя се заби в дърво.

Застреляният в колата си на 23 май журналист над 30 години е бил кореспондент на различни медии в град Теуакан, щата Пуебла.

Представителството в Мексико на Висшия комисариат на ООН за човешките права осъди в четвъртък извършеното на 23 май в грд Теуакан в мексканския щт Пуебла убийство на известния журналист ветеран Марко Аурелио Рамирес Ернандес, който от около 30 години е кореспондент н различни медии в същия град, съобщава politica.expansion.mx. Отправене апел към властите в Мексико да удвоят усилията си за бързо разследване на престъплението и за въздаване на справедливост за виновниците.

Журналистът е бил уцелен от някокло изстрела, докато е карал колата си недалеч от своя дом в Теуакан, която, след като е било изгубено управлението, се е врязала в дърво.

"Убийството на журналиста Марко Аурелио Рмирес трябва да ни накара да засилим гаранциите за свободата на изразяване и за упражняването на журналистическата професия, като носещи стълбове на демократичното общество, като не позволяваме тези случаи д остават безнаказани," заяви Хесус Пеня Пласиос, представител за Мексико на Върховния комисариат н ООН по човешките права.

Убитият журналист е бил директор на портала "По следата" и е участвал в много журналистически разследвания, включително на случай със свещеник, уличен в педофилия с 86 малолетни, припомня radioformula.com.mx.

Рамирес е третият журналист, убит в Мексико само от началото на 2023 г. Между 2000 и 2022 г. в тази страна са убити 157 журналисти, което ѝ донесе черната слава на най-смъртоносната за журналисти държава в света без открит военен конфликт.

 

 

Свят