Повече от 660 журналисти присъстват на Втората среща на върха на Европейската политическа общност

  • 01.06.2023
  • БТА/ Прессекретариат на президенството
Снимка: БТА

Повече от 660 журналисти присъстват на Втората среща на върха на Европейската политическа общност (ЕПО). Това съобщиха организаторите на форума за БТА.

На срещата България е представлявана от държавния глава Румен Радев, съобщиха от Прессекретариата на президента.

В рамките на форума българският държавен глава ще участва в тематична кръгла маса по енергетика. Участниците от 20 държави ще дискутират теми, свързани с повишаване на енергийната сигурност, инфраструктурата, свързаността. Предвижда се президентът да проведе и двустранни срещи с лидери от редица европейски държави. 

Инициативата за ЕПО е на президента на Франция Еманюел Макрон, припомня БТА. ЕПО трябва да насърчи диалога и постигането на общи цели от европейските страни. Форумът е платформа за диалог, на който европейските лидери обсъждат решения на най-неотложните проблеми на Европа, като сигурността, стабилността и енергийната устойчивост с цел разширяване на сътрудничеството между ЕС, Западните Балкани, Великобритания и кавказките държави. Идеята е срещите да се организират един или два пъти годишно.

"Целта е да имаме общоевропейско послание за единство, за изграждане на нашата Европа, послание към всички европейци независимо дали са членове на ЕС или не, за създаване на стратегическа близост. Целта е да имаме еднакъв прочит на ситуацията, която засяга нашата Европа, както и обща стратегия, която до този момент не съществуваше заради разделенията ни. И се надявам да излезем с общи проекти", заявява френският президент Еманюел Макрон на учредителната среща.