Илияна Йотова в Казанлък: Свободата на словото е в основата на нашата човешка свобода

  • 02.06.2023
  • БТА
Илияна Йотова по време на словото си в Казанлък пред 18-ата световна среща на българските медии

Малко е да се каже, че свободата на словото е в основата на нашата човешка свобода и че е онова условие, без което демокрацията е невъзможна. Това каза вицепрезидентът Илияна Йотова, която откри 18-ата Световна среща на българските медии, организирана от Българската телеграфна агенция (БТА) в Казанлък.

Илияна Йотова посочи, че темата на срещата „Медии и свобода“ е изключително добра за днешното време, пише БТА. „Тя е винаги актуална, но днес – още по-актуална. Днес, в Деня на Ботев, защото името на Ботев винаги предизвиква у нас мисълта за свобода, за свободен дух, за свободен полет, за онова нещо, което прави човека човек и за начина, по който заради свободата, той даде най-милото – живота си“, каза вицепрезидентът.

Демокрацията е една думичка, която днес сме напът, както много други думи, да изпразним от съдържание и затова нека да си помислим какво означава свободна да говориш и да говориш на свободна аудитория, каза още Йотова.

По думите й упреците към журналистите често пъти са свързани с тяхната свобода. „Казват: „Не сте свободни да говорите, вие сте зависими. Вие зависите от финансите, от вашите собственици, от политическите партии, от институциите и от какво ли не“. Хайде днес да се замислим и за втората страна на този медал – дали тези, които ни четат, които ни слушат, които ни гледат телевизионните програми, са достатъчно свободни. И не ли време да се позамислим и за други качествени измерения – като почтеност, като това да се погледнеш в огледалото, не само колко си красив и умен, а да се замислиш дали наистина си почтен човек“, коментира вицепрезидентът.

Тя цитира философа Ерих Фром и тезата му, че човекът е склонен да бяга от свободата. „Защото, когато си социално зависим, когато си икономически недоразвит, когато отвсякъде те притискат, сякаш човешката природата е повече склонна да се обърне към сигурното, към тоталитарното, към авторитарното. И ето тук, уважаеми колеги, е нашата най-голяма битка – битка да докажем, че тази философия в 21 век е невярна“, каза Йотова.  Свободни хора можем да бъдем само, ако сърцата, душите и мисълта ни са свободни, ако сме достатъчно силни, за да си зададем сами ние въпроса доколко сме свободни, посочи тя.

Илияна Йотова се обърна към екипа и генералния директор на БТА Кирил Вълчев с думите: „Само вие можете да съберете представители на толкова български медии зад граница. Да поканите ваши колеги от водещи информационни телеграфни агенции. Да съберете на едно място законодатели на словото“. Последните години БТА и колегите от Българското национално радио направихте нещо, което десетилетия правителства, политици, мнозинства, парламенти, агенции не успяха да направят, а именно – да овластите българите зад граница, каза тя. „Подкрепяйки българските медии, давайки гласност на това, което мислят хората, българите зад граница, вие, всъщност, ги дарявате с власт, защото те трябва да бъдат чути“, допълни Йотова.

Вицепрезидентът изрази благодарност към кмета на община Казанлък Галина Стоянова. Вие, казанлъчани, притежавате нещо, което е изключително важно и качествено. И то не е от днес, то се предава през вековете. Казанлъчани, вие сте хора със самочувствие. „И това сте го демонстрирали на международните изложения и затова, че сигурно и тогава, назад във вековете в един не по-малко труден и объркан свят, сте налагали българското масло, розата. И никой тогава в спомените си не е написал, че е имал притеснения, че е от някаква малка страна, каза Йотова. „Уважаеми колеги, по-честичко трябва да прочитаме тези страници и тези спомени на казанлъчани и тогава и за себе си ще мислим по различен начин“, допълни тя.

„В Деня на Ботев искам да кажа още нещо, защото този ден не бива да бъде подминаван с шаблоните, с клетвите в паметта на загиналите, които всяка година на 2 юни звучат, за съжаление, по един и същи начин, с едни и същи думи. И много често, когато свърши зарята, когато се чуят последните гърмежи, се връщаме в една друга действителност, в която тези думи сякаш са се изпарили“, коментира вицепрезидентът.

Тя каза, че сирената на 2 юни е единствената сирена в мирно време, която съпровожда всеки един от нас. „Само в тези няколко секунди аз се надявам, и съм убедена, и съм уверена, че всички българи, където и да сме по света, сме равни. И мислим за едно и също нещо. Можете ли да си представите какво означава това за един народ и за една нация? Аз не съм го срещала никъде по света. В една секунда, в няколко секунди милиони умове да бъдат обърнати към един спомен, към едно минало, към една личност и към една огромна палитра от ценности, за които казваме, че са наши, български. И те, действително, са такива. Само след броени секунди ние ще бъдем част от това милионно множество. Аз имам едно пожелание, един призив към вас – нека в тези няколко минутки да си кажем – ние сме свободни хора. Свободните хора правят свободен народ, а свободният народ прави свободна държава“, посочи Илияна Йотова.