Фестивал за детско и младежко медийно изкуство събира участници от 11 държави

  • 21.06.2023
  • БТА
Фестивалът за детско и младежко медийно изкуство „Арлекин“, основан от проф. Хачо Бояджиев, ще се състои от 22 до 26 юни във Варна. Снимка: организаторите

Фестивалът за детско и младежко медийно изкуство „Арлекин“, основан от проф. Хачо Бояджиев, ще се състои от 22 до 26 юни във Варна, съобщават организаторите.

По думите им 40 българчета от цяла Украйна носят обреден хляб за фестивала, а деца от общо 11 държави са създали заедно филм, предоставен специално за събитието, съобщава БТА. То се провежда под мотото „Светът в моите очи“ и има за цел да стимулира детската и младежка фантазия за създаване на оригинални медийни продукти със средствата на дигиталните технологии. Идеята е  по време на фестивала те да обогатят чрез лекции, семинари и практически занимания познанията си в областта на медийното майсторство. 

Амбицията на организаторите е конкурсът за журналисти до 29-годишна възраст в раздел „Кино и телевизия“ да привлече участници от различни страни. За отразяването му  са се акредитирали медии от Сърбия, Турция, Словения, Франция, Гърция, както и от арабската телевизионна компания и „Ал Джазира“. Записването за участие в конкурса за български участници ще продължи и след като събитието бъде официално открито, допълват от екипа на фестивала.

Културната младежка проява ще развива и оценява уменията на участниците в две направления – конкурсна програма и майсторски класове с лектори от цял свят. 

България