Фотоизложба „В търсене на звука“ ще бъде представена в градинката „Кристал”

  • 02.09.2023
  • СБЖ

Националният център за алтернативна комуникация „Ние ви чуваме“ организира от 18 септември до 2 октомври етно- фотоизложбата, уловила в кадри взаимодействието между нечуващи модели и пет музикални инструмента от българския фолклор. Експозицията разкрива начините за чуване отвъд Тишината чрез снимки, заснети на различни живописни места из страната. СБЖ е медиен партньор на събитието.

Фотоизложбата е част от събитията в Културния календар за 2023 г. на Столична община и се реализира с любезната подкрепа на Дирекция „Култура“ и Направление „Култура, образование, спорт и младежки дейности“. Ще бъде изложена в периода 18 септември – 2 октомври 2023 г., в арт пространството „Галерии на открито“ - градина „Кристал“.

Провежда се в рамките на ежегодната световна инициатива „Международна дедмица на Глухите* хора“, и е в унисон с каузите на сдружение НЦАК „Ние ви чуваме“ за подкрепа на лица със слухови дефицити чрез култура и изкуство.

Mоже ли мyзикaтa дa бъдe ecтecтвeн aктивaтop зa cъбyждaнe нa „cпящи” cлyxoви нepви? Кaĸвo e yceщaнeтo зa дoпиp c живия звyк от мyзикaлeн инcтpyмeнт в мoмeнтa нa нeгoвoтo звyчeнe? Каква е paзликaтa в yceщaнeтo нa звyкa cъс и бeз cлyxoв усилвател, aпapaт или кoxлeapен имплант?

Това са само част от въпросите, на които НЦАК „Ние ви чуваме“ потърси отговор чрез пет музикални фотосесии, заснети през 2022 г. в сътрудничество с етно- фотографа Асен Великов.

В тази уникална за България поредица от експерименти със звук, ритъм и мелодии участваха непрофесионални модели със слухови дефицити и професионални изпълнители на български фолклор от ДФА „Филип Кутев“ и гайдарски състав „Петко Войвода“.

Фотоизложбата „В търсене на звука“ представя 28 от най-добрите кадри от тези фотосесии, в които младежи и девойки от нечуващата българска общност тестваха своите акустични усещания със и без техническо средство при живо звучащи родопска гайда, кавал, гъдулка, тамбура и тъпан.

Откриването е на 18 септември 2023 г. (понеделник) от 10:30 ч. в градина „Кристал“. В официалната програма са предвидени изказвания и поздравителни адреси от видни личности в областта на българската култура и политика.

Събитието е с медийното партньорство на БНТ и Съюз на българските журналисти.

Допълнителна информация за организатора:

НЦАК „Ние ви чуваме“ е юридическото лице на едноименната специализирана медия за хора със слухова загуба (www.repporter.com), която от 2009 г. запознава широката общественост по въпросите на слуховото здраве, видовете слухови дефицити и комуникация с нечуващи. Като сдружение в обществена полза продължава над 14-годишните си информационни традиции и подкрепа за хора със слухова загуба чрез събития, свързани с култура и изкуство.

Бележка:

*Глухи – ĸyлтypнo oбocoбeнo мaлцинcтвo от носители на ecтecтвeн жecтoв eзиĸ и c aгpaмaтичнa peч. Глaвнaтa бyĸвa в нaзвaниeтo e тexeн избop зa oтгpaничaвaнeтo им ĸaтo представители на знaĸoво базирана ĸyлтypa от останалите нeчyвaщи нaвcяĸъдe пo cвeтa. Молим при публикуване на материала да се запази този начин на изписване, коректен спрямо лицата с вродена липса на слух.

 

© СБЖ