В деня на Юлиус Фучик и журналистическата солидарност да се обединим за истина и демокрация

  • 08.09.2023
  • СБЖ
Юлиус Фучик (23.02.1903-08.09.1943)

Нека в Деня на международната солидарност на журналистите 8 септември отново да си припомним за големия чешки журналист и антифашист Юлиус Фучик, екзекутиран от Гестапо на 8 септември 1943 г., но останал безсмъртен с апела си "Хора, обичах ви! Бдете!" Именно в негова памет днешният ден е обявен през 1958 г. за ден на журналистическата солидарност. Тази година се навършват 80 години от гибелта на Фучик.

И именно днес, в този символен ден, Съюзът на българските журналисти домакинства от 11.00 ч. на среща-дискусия "Да защитим честната журналистика!". Да се солидаризираме за тази кауза! Да отстоим, да опазим журналистиката от посегателствата на всички "силни на деня", които я предпочитат заюздена, със запушена уста, с наведена глава, послушна, безпринципна, подкупна, стъпкана, унищожена. Нека намерим начин да спасим достойнството, честта и самото съществуване на тази хубава професия, колеги!

Уви, и днес, както по времето, когато в килията си на смъртник Фучик пише своята легендарна книга "Репортаж, писан с примка на шията", отново набъбват брутални и опасни обществени процеси, които заплашват не само нашата журналистическата професия и свободното слово, но и фундамента на демокрацията, на общочовешките морални ценности и на световния мир. На този фон солидарността и на нашата гилдия, и на всички честни хора е жизнено необходима.

Всички, на които ни е скъпа свободата да мислим, да говорим, да четем, да пишем, да обичаме, да променяме света към по-добро, всички, които милеем за морала, хуманността и мира, сме длъжни да бдим, както зовеше Фучик. И да противостоим решително на все по-настъпателните усилия за похлупване на истината с пропаганда, за демонстративна разправа с разобличтели като Джулиан Асандж и други дръзки глашатаи.

Нека не се уморяваме да бдим и за жизнеността на толкова унижаваната българска журналистика, която въпреки всичко не е унищожена. Нека останем различни, но единни в принципа: "Може да не съм съгласен с теб, но ще отстоявам до смърт правото ти да казваш, каквото мислиш". Длъжни сме да го върнем като незаобиколим крайъгълен камък и в професията, и в обществото ни, ако искаме да живеем в демокрация. Другото е път към бездна.

Снежана Тодорова,

председател на УС на СБЖ

 

Акценти и позиции