75 години навършва днес колегата Исак Гозес! Честито и на многая лета!

  • 15.09.2023
  • СБЖ
ЧРД за Исак Гозес!

СБЖ отправя сърдечни поздравления за 75-годишнината на винаги бликащия от талант, вдъхновения и вдъхновяващ колега Исак Гозес, автор на блестящи журналистически публикации и на увлекателни и ярки книги. На многая лета, Изо!

Исак Гозес е роден на 15 сетември 1948 г. в Ямбол и по образование е агроном. Упражнявал е пряката си професия из родния си край и в... Ангола. А като войник е бил пратен да потушава Пражката пролет през 1968 г. в състава на българското участие в онази "операция" на Варшавския договор.

Пътя си в журналистиката започва във в. "Сливенско дело", а после отива и във в. "Работническо дело", откъдето пък го изпращат като кореспондент в Куба. Там го сварват промените през 1989 г.

След като се завръща у нас и се потапя в демократичните водовъртежи, Исак Гозес става една от ярките журналистически звезди на в. "Стандарт" още от основаването му. Перото на Изо е толкова увличащо и популярно, че той сам казва за себе си: "Убийте ме, но не мога да пиша лошо!" Това го оценява и журито на престижния навремето конкурс "Черноризец Храбър", чиято голяма награда печели.

Исак Гозес се утвържава и като автор на биографични книга за известни хора на изкуството, които "се харчат като топъл хляб". Поредният хит в тази поредица бе излезлият по време на пандемията негов биографчен роман за Никола Манев "Живея в светлина".

Да ти е честита днешната 75-годишнина, скъпи Изо! Да си все така ярък и вдъхновен!

 

© СБЖ