115 години от обявяването на независимостта на България. Да бдим за опазването ѝ

  • 22.09.2023
  • СБЖ
  • Снежана Тодорова

Задължение на политиците е да намерят най-безопасния и достоен за нашата национална независимост и сигурност път в този сложен исторически момент. А дълг на обществото е постоянно да ги държи отговорни за всяко тяхно действие, да бди и алармира, когато вижда техни залитания в опасни за мира и живота ни крайности.

Днес се отбелязват 115 години от обявяването на независимостта на България. Достоен повод за национално единение и уважителен диалог в отстояването и днес на истински независима държава, загрижена за добруването и мирния напредък на българския народ.

Трудна е тази задача, в условията на тежкия, постоянно предизвикващ трусове и в нашия живот геополитически сблъсък и драматична война тъй близо до границите ни. Задължение на политиците е да намерят най-безопасния и достоен за нашата национална независимост и сигурност път в този сложен исторически момент. А дълг на обществото е постоянно да ги държи отговорни за всяко тяхно действие, да бди и алармира, когато вижда техни залитания в опасни за мира и живота ни крайности.

Това, разбира се, е дълг и на българската журналистика, която е длъжна да бъде независим говорител и защитник именно на обществените вълнения и потребности. Уви, отдавна сме свидетели на тъжен регрес в тази мисия на хубавата ни професия...

СБЖ е изразявал многократно позициите си за симптомите и причините на това положение, което не е само български феномен. За пореден път потвърждаваме подкрепата си на истински независимите и честни журналистически гласове, които въпреки всички трудности продължават да отстояват достойнството на гилдията и свободата на словото.

В условия като днешните за всички ни е особено важно да намираме опора в културата и духовното ни наследство, да се учим от историята. Но виждаме, че дори и тези сфери са обект на агресивни посегателства, подмяна, вкарване на събития от миналото в конюнктурни съвременни битки. Това е път само към разруха – обществена и духовна.

За съжаление, буквално всеки ден се разиграват срамни епизоди с такъв контекст. Често главна движеща сила е русофобията, насъсквана от чужди на историческите ни и културни традиции сили. Шокиращ е най-новият случай с прогонването на свещениците от Руската църква в София – акт, който засяга и възмущава много по-широк обществен пласт в страната ни от вярващите хора.

Историята на България все пак е такава, каквато е. Обществените настроения също са такива, каквито са – социологическите сондажи ясно ги показват. На този фон да се мачкат с демонстративна агресивност и неясна аргументация вековните културни, исторически и верски връзки между народите на България и Русия е не само предизвикателна бруталност от страна на извършителите. А и непростимо посегателство срещу една голяма част от собствения народ. И срещу онази истинска независимост на нацията, за която мъдрите управници осъзнават, че се състои в единението, а не в разделението.

 

Акценти и позиции