Показният арест на френската журналистка Ариан Лаврийо като послание към европейските медии

  • 23.09.2023
  • СБЖ/ Le Monde/ BBC news
  • Майя Любомирска
Ариан Лаврийо е арестувана заради публикувани журналистически разследвания.

Обискът и полицейското задържане на Ариан Лаврийо от сайта „Disclose", заради разкритията й за тъмната страна на френско-египетското сътрудничество, предизвикаха възмущение не само сред френските журналисти, но и неправителствени организации, защитници на свободата на печата и част от френската опозиция. В нейна защита се обявиха и европейски и международни журналистически и правозащитни организации. Арестът й се превърна и в послание към европейските медии какво да очакват от предстоящия акт за свободата на словото.

Да припомним, че Франция е една от държавите в Европейския съюз, която настоява журналистите да бъдат принуждавани да разкриват източниците си, като това искане се позовава на защита на националната сигурност. Задържането и арестът на Ариан Лаврийо са пореден показен акт на френското правителство, че не само няма да се откаже от тези си намерения да вкара в законодателния Акт за свободата на медиите задължителното разкриване на източниците на информация, но и че ще прилага всички държавни лостове в тази посока.

Две години след разкритието от разследващия сайт „Disclose“ за ексцесиите на френско-египетското антитерористично сътрудничество, за които се подозира, че е довело до смъртта на много цивилни, стана известно, че е предприета полицейска акция с претърсване и арест, на журналистката Ариан Лаврийо, за което информира Le Monde.

Според информацията на BBC news полицията е претърсила къщата на Ариан Лаврийо на 19 септември и по-късно я е арестувала.

Адвокатът на арестувана журналистка съобщава, че тя е била разпитана именно като част от разследване за компрометиране на националната сигурност. Лаврийо е прекарала една нощ в ареста, след което е била освободена.

В същото време от „Амнести интернешънъл“ цитират изявление на своята представителка Катя Ру , която подчертава, че е била "много притеснена" за журналистката по време на ареста ѝ.

„Поставянето в полицейски арест на журналист за това, че си върши работата, освен това за разкриване на информация от обществен интерес, може да бъде заплаха за свободата на печата и поверителността на източниците.“, не скриват възмущението си от „Амнести интернешънъл“. Още повече, че Лаврийо е била разпитана от полицаи от френската разузнавателна служба - Главна дирекция за вътрешна сигурност или DGSI.

Разкритията на Лаврийо в „Disclose“

Разследването на Ариан Лаврийо, публикувано във френски уебсайт „Disclose“, е на базата на изтекли секретни документи, в които се твърди, че египетските власти са използвали френското разузнаване, за да бомбардират и убиват контрабандисти на египетско-либийската граница между 2016 и 2018 г.

Според тези изтекли секретни доклади френските сили са били замесени в „поне 19 бомбени атентата" срещу цивилни. „Disclose“ пише още, че френските власти по времето на президента Франсоа Оланд и на президента Еманюел Макрон са били "постоянно информирани" за развитието на случващото се от персонала на "няколко военни отдела", но техните опасения са били игнорирани.

В публикациите си „Disclose“ призна, че докладът включва тайни за националната сигурност, но подчертава, че ги споделя „в името на основния принцип на демокрацията: правото на информация“. „Понятието „класифицирана информация“ не може да се използва за защита на кампания от произволни екзекуции срещу цивилни“, пише още „Disclose“. От сайта подчертават, че публикуването на разследването на Лаврийо е съзнателно поемане на риска да бъде нарушен законът в името на свободата на информацията. Разбира се, тези разследващи материали не остават без последствия -

Министерството на въоръжените сили на Франция вече е подало правна жалба с обвинение за “нарушаване на тайните на националната отбрана".

Вълна от солидарност

Веднага след ареста на Ариан Лаврийо Комитетът за защита на журналистите (CPJ) осъди действията на държавата и поиска всички наказателни разследвания срещу нея да бъдат прекратени. CPJ настоява също така полицията да се въздържа от разпити за нейните източници.

„Журналистите трябва да могат свободно да информират по въпроси на националната отбрана и сигурността. Разпитването на репортери относно техните поверителни източници ги поставя под неоправдан натиск и може да има смразяващ ефект върху репортажа в областта на отбраната“, казва Атила Монг, европейски представител на CPJ.

В отворено писмо, публикувано в четвъртък, около четиридесет журналистически организации и редакции на сериозните медии, като Le Monde, осъдиха „безпрецедентна атака срещу защитата на тайната на източниците“. От страна на правителството на Франция последва оглушително мълчание.

На пресконференция в двореца „Матиньон“ – официалната резиденция на френския министър-председател, журналисти от Le Monde зададоха въпрос на премиера Елизабет Борн за скандала със задържането на Лаврийо, на който тя е отговорила, че няма повече информация. Съветник от кабинета на премиера казал, че. „Това е нещо общо с египтяните, нали?“ и обещал да проследи случая. Но френските колеги не се надяват да получат отговор на техните искания.

Скандалът с ареста на Ариан Лаврийо е особено симптоматичен на фона на предстоящите дискусии в Европейския парламент и т.нар. триалози със страните-членки за окончателните текстове на Законодателния акт за свободата на медиите. За съжаление засега очакванията са, че Франция ще настоява да се запази изключението „ за защита на националната сигурност“, когато журналистите ще трябва да съобщават своите източници. А това е не само удар срещу свободата на медиите, но и крие непредвидим риск от злоупотреби и заплахи за работата и живота на журналистите.

 

 

 

 

 

 

Представяме ви