Латвийски журналисти против забраната на рускоезичните медии

  • 28.09.2023
  • baltija.eu
  • Розалина Евдокимова

Latvijas Radio и Latvijas Televīzija са категорично против забраната на излъчването на рускоезични медии, която е включена в проекта за нова Концепция за национална сигурност.

Мнението на обществените медии е, че при сегашните геополитически условия подобно решение е недалновидно и диаметрално противоположно на заявената цел – укрепване сигурността на информационното пространство, съобщава baltija.eu/1868849800. Изключвайки качественото съдържание на руски език, отговарящо на обществените интереси и ценности , самата държава косвено ще стимулира потреблението на незаконно съдържание на руските пропагандни канали.

„Надеждата, че всички хора, които ежедневно ползват  рускоезично медийно съдържание, от 1 януари 2026 г.ще преминат към медии на латвийски език е самозалъгване, а не решение, базирано на изследване на навиците за медийно потребление“, се подчертава в публичното изявление за медиите. Обществените медии призовават политиците грамотно и статегически да решат проблемите за социално сближаване. Също така обществените медии смятат за неприемлива прибързаната процедура по изнасяне и приемане на подобно решение като документ с ограничен достъп, за който не са проведени консултации с Обществения съвет за електронни медии, със самите медии и експерти, проучили задълбочено ситуацията.

Свят