Международна мисия в Полша: Свободата на медиите е на кръстопът преди изборите

  • 10.10.2023
  • europeanjournalists.org

Свободата на медиите в Полша е на кръстопът, журналистиката в страната е изправена пред несигурно бъдеще преди насрочените за 15 октомври избори. Това сочи доклад на посетила Полша мисия на организацията Бърза реакция на свободата на медиите (MFRR) и на нейни партньори.

За резултатите от мисията и изводите в доклада съобщава публикация на сайта на Европейската федерация на журналстите (ЕФЖ).

Докладът изследва как заюздването на медиите и широкото използване на злонамерени съдебни дела срещу медии и журналисти са били използвани за създаване на враждебен климат спрямо независимата журналистика. Тази обстановка отслабва способността на медиите да допринасят за свободни и честни избори.

Ето някои от основните констатации в доклада.

Обществените медии са изцяло превърнати в пропагандно рамо на управляващата партия.

Националният съвет за радио и телевизия (KRRiT) злоупотребява с правомощията си за лицензиране, за да създаде бизнес несигурност, като прилага и произволни финансови санкции, за да наложи страх и автоцензура в редакциите.

Медийният плурализъм е компрометиран, още когато през 2021 г. контролираната от държавата петролна компания PKN Orlen поема най-голямата регионална медийна компания Polska Press. Последвалата редакционна чистка и промяна в редакционните линии в полза на управляващата партия преди предстоящите избори превръща този случай в един от най-фрапантните примери за залавяне на медиите в Европа.

Държавната реклама е оръдие на правителството за финансиране на благоразположени медии и за подкопаване на независимата журналистика, което изостря финансовия натиск върху медиите.

Полските медии са обект на едни от най-потискащите съдебни дела (SLAPPs) в Европейския съюз. Повечето са инициирани от политици от управляващата партия, държавни компании и обществени институции и следователно се финансират с публични средства.

Чст от полските медии успяват да устоят на натиска благодарение на присъствието на чуждестранни собственици, но враждебният икономически климат може да принуди мнозина от тях да се оттеглят. Подобен ход вероятно ще има опустошително въздействие върху медийния плурализъм.

Преобладаващото мнозинство от коментаторите, с които се срещна мисията, изразиха дълбока загриженост, че страната е на кръстопът и че ако сегашната политика продължи още четири години, това ще ускори обсебването на медиите от управляващите и ще тласне Полша по пътя към подражание на медийната среда в Унгария, Турция или Русия.

Делегацията на мисията, посетила Полша, бе съствена от представители на ARTICLE 19 Europe, Европейския център за преса и свобода на медиите (ECPMF), Европейската федерация на журналистите (EФЖ), "Неограничена свобода за пресата" (FPU) и Международния институт по пресата (IPI).

Мисията се проведе във Варшава между 11 и 13 септември и се срещна с широк кръг от редактори, журналисти, регулатори, групи на гражданското общество, адвокати, Службата на комисаря по правата на човека и Министерството на културата.

Публикуваното на сайта на ЕФЖ обобщение, в което е вклинен и PDF-формат на целия доклад, е координирано от организацията Бърза реакция за свободата на медиите (MFRR), общоевропейски механизъм, който проследява, наблюдава и реагира за нарушения на свободата на пресата и медиите в държавите-членки на ЕС и страните кандидатки.