Операторът на Ройтерс Исам Абдала загина при израелски обстрел в Южен Ливан, още 6 журналисти са ранени

  • 14.10.2023
  • reuters.com
Убитият оператор на Ройтерс Исам Абдала на своя селфи снимка, която си е направил, докато е отразявал голямото земетресение в Турция тзи година. Снимка: Ройтерс

Автомобил с репортери е бил обстрелян от израелските сили в Южен Ливан в петък, 13 октомври. При него е загинал видеооператор на Ройтерс и са ранени още шестима журналисти.

Групата журналисти, включително от телевизия "Ал Джазира" и от Агенция Франс Прес, са вършели работата си край Алма ал-Шааб, близо до границата с Израел, където израелската армия и ливанската милиция "Хизбула" си разменят огън в граничните сблъсъци, съобщава агенция Ройтерс.

Ливанският премиер Наджиб Микати и депутат от "Хизбула" обвиниха Израел за инцидента. Израелските отбранителни сили не отговориха веднага на искане за коментар.

Израелският пратеник в ООН Гилад Ердан каза на брифинг в петък: „Очевидно е, че никога не бихме искали да удряме, убиваме или застрелваме който и да е журналист, който си върши работата. Но знаете ли, ние сме в състояние на война, такива неща могат да се случат." Той добави, че страната му ще разследва случая.

Ройтерс обяви в изявление, че Исам Абдала е бил убит, докато е предавал видеосигнал на живо за телевизионно излъчване. Камерата му е била насочена към хълм, когато силна експлозия разтърсва камерата, изпълвайки въздуха с дим, след което се чуват писъци.

„Дълбоко сме натъжени да научим, че нашият видеооператор Исам Абдала е бил убит“, се казва още в изавлението на Ройтерс. „Спешно търсим повече информация, работим с властите в региона и подкрепяме семейството и колегите на Исам.“

Други двама журналисти от Ройтерс – Таер Ал-Судани и Махер Назех, бяха ранени при инцидента и в болница им е оказана медицинска помощ, след което са изписани, съобщава още Ройтерс.

Махер Назех разказва, че Ройтерс и другите две медии са снимали ракетен огън, идващ от посоката на Израел, когато една от ракетите е уцелила Исам Абдала, докато той се бил инсталирал с камерата си на ниска каменна стена близо до останалата част от групата. Секунди по-късно друга ракета е уцелила колата, използвана от журналистическата група, и я е подпалила.

Други участвали в групата медии, включително Асошиейтед прес и "Ал Джазира", предадоха, че снарядите са израелски. Ройтерс обаче обяви, че не може да установи дали ракетите наистина са били изстреляни от Израел.

На свой ред Агенция Франс прес съобщи, че двама нейни журналисти са ранени.

Финансираната от Катар телевизия "Ал Джазира" заяви, че и двама от нейните журналисти също са били ранени при инцидента, макар да са били ясно разпознаваеми като журналисти. "Ал Джазира" обвини Израел за инцидента, като каза, че всички, които стоят зад "това престъпно деяние", трябва да бъдат подведени под отговорност.

„Превозно средство, обозначено като журналистическо, беше бомбардирано и напълно изгорено въпреки присъствието на нашия екип редом с останалите международни медийни екипи на въпросното място“, се казва в изявление на "Ал Джазира".

Село Алма ал-Шааб е място на многократни сблъсъци, откакто избухна войната на юг между Израел и "Хамас", палестинската милиция в тесни връзки с "Хизбула", посочва в съобщението си Ройтерс. Агенцията напомня, че бойци на "Хамас" преди седмица и започнаха смъртоносно нападение от ивицата Газа срещу израелски цивилни и войници, предизвиквайки в отговор тежки бомбардировки на Газа.

В интервю за Ройтерс Фатима Кансо, майката на Абдала, обвини Израел за смъртта на сина си. "Израел умишлено уби сина ми. Всички бяха облечени в журналистическа екипировка и се виждаше думата "преса". Израел не може да отрече това престъпление", настоява тя. Малко преди Абдала да бъде убит, той публикува в социалните медии своя снимка, на която носи каска и бронежилетка с ясно видима дума „преса“.

Израелските отбранителни сили не отговориха веднага на искането за коментар относно забележките на Кансо. „Ние винаги се опитваме да смекчим и избегнем цивилни жертви“, заяви Ердан, представителят на Израел в ООН, пред репортери на брифинг. „Съжаляваме за тях. Съжаляваме. И ние ще го проучим. Точно сега е твърде рано да се каже какво се е случило там“, каза още той.

Временните сили на ООН в Ливан, мироопазваща част, която патрулира границата на Ливан с Израел, заявиха, че са наскърбени от новината за инцидента и призоваха стрелбата да спре. „Потенциалът тази ескалация да излезе извън контрол е ясен и трябва да бъде спрян“, се казва в тяхно изявление.


 

Свят