Най-малко 21 журналисти са убити досега във военната ескалация между Израел и "Хамас", 17 са палестинци

  • 20.10.2023
  • theguardian.com
Момент от погребението на убитите в Газа на 10 ноември журналисти Саид ал-Тауел и Мохамед Собх, които бяха изпратени от свои колеги.

Черната статистика бе оповестена от американската неправителствена организация Комитет за защита на журналистите (CPJ),цитирана от британския вестник "Гардиан".

21 са само потвърдените случаи на убити в конфликта журналисти, но има и още доста съобщения за други загинали медийни работници, за които няма потвърждение, както и съобщения за изчезнали журналисти, пише "Гардиан", позовавайки се на информация на CPJ. Отбелязва се също, че повечето от жертвите са дадени при атаките на Израел срещу Газа.

Към 19 октомври тъжната равносметка от 7 октомври насам е следната: убити са 17 палестински журналисти, трима израелски и един ливански.

„CPJ подчертава, че журналистите са цивилни лица, коитоизвършват важна работа по време на криза и не трябва да бъдат набелязвани от воюващи страни“, каза Шериф Мансур, програмен координатор на CPJ за Близкия изток и Северна Африка, цитиран от "Гардиан". Той допълни: „Журналистите в целия регион дават големи жертви, за да отразят този сърцераздирателен конфликт. Всички страни трябва да предприемат стъпки, за да гарантират тяхната безопасност".

Членове на "Хамас" убиха повече от 1400 израелци при атаките си на 7 октомври срещу Израел. Според Израел най-малко 203 души са били взети за заложници.

На свой ред здравните власти в Газа на 19 октомври съобщиха, че израелските бомби са убили 3785 души досега, а са ранили над 12 000.

В Газа през последните две седмици са били убити повече журналисти, отколкото от 2001 г. насам, посочва Мансур пред АП. Сред загиналите на територията журналисти са Саид Ал-Тауел, главен редактор на новинарския уебсайт "Ал-Хамса"; Мохамед Собх, фотограф от информационна агенция "Хабар"; Хишам Алнвайха, журналист в информационна агенция "Хабар". Тримата са били убити на 9 октомври, сочи CPJ, когато израелски военни самолети са бомбардирали „район, в който се намират няколко медийни издания“. Става дума за района Римал в западнатаа част на Газа.

Ден по-рано Асад Шамлах, журналист на свободна практика, беше убит заедно с девет членове на семейството му при израелски въздушен удар срещу дома им в Шейх Иджлин, квартал в южната част на Ивицата Газа, според CPJ. Салам Мема, журналистка на свободна практика, която ръководеше Комитета на жените журналистки към Палестинската медийна асамблея (организация, която насърчава работата на палестинските журналисти) беше потвърдена като убита чак на 13 октомври. „Тялото й беше извадено от развалините три дни, след като домът й в лагера Джабалия, разположен в северната част на Ивицата Газа, беше ударен от израелски въздушен удар на 10 октомври“, каза представителят на CPJ.

Сред другите убити журналисти са Шай Регев, редактор на секцията за развлекателни новини на еврейския вестник "Ma’ariv"; Айелет Арнин, 22-годишен редактор на новини в "Kan", израелски държавен телевизионен канал; и Янив Зохар, израелски фотограф за всекидневника на иврит "Израел Хайом". Регев, Арнин и Зохар са били убити на 7 октомври по време на атаката на "Хамас" срещу Израел. Израелските медии съобщиха, че съпругата и двете дъщери на Зохар също са били убити.

В Ливан Исам Абдалах, видеооператор на Ройтерс, беше убит при обстрел от посока на Израел близо до ливанската граница.

Осем други журналисти са ранени при конфликта, съобщава CBJ. Други трима журналисти се водят изчезнали или задържани. „CPJ също така разследва многобройни непотвърдени съобщения за други журналисти, които са били убити, изчезнали, задържани, наранени или заплашени, както и за нанесени щети на медийни офиси и домове на журналисти“, казват от организацията.

Външни журналисти не могат вече да влязат в Газа след нападението на "Хамас" от 7 октомври. Единственият входен пункт за журналисти е израелският Ерез. Той беше атакуван по време на нападението и остава затворен. Няколко новинарски организации поддържат редовно присъствие в Газа със свои постоянни кореспондентски пунктове, докато други зависят от местни стрингери. „Работата в Газа в момента е изключително трудна и това до голяма степен се дължи на факта, че нашите служители едновременно отразяват историята и се тревожат за собствената си безопасност и безопасността на семействата си“, казва Джули Пейс, изпълнителен редактор на АП и старши вицепрезидент в агенцията.
 

Гласът на журналистите