Председателката на МФЖ пак призова за свобода за Асандж след нова среща с него в затвора

  • 24.10.2023
  • ifj.org
Председателката на МФЖ Доминик Прадалие по време на изявленията си пред медиите пред входа в затвора "Белмарш" след срещата ѝ със затворения там Джулиан Асандж. Снимка: ifj.org

На 21 октомври председателката на Международната федерация на журналистите (МФЖ) Доминик Прадалие за втори път се срещна с Джулиан Асандж в лондонския затвор "Белмарш", където той се намира от началото на 2019 г. в очакване на решение по искането на САЩ за неговата екстрадиция и за изправянето му пред американски съд по застрашаващи го със 175 г. затвор обвинения.

Международната федерация на журналистите (МФЖ) отново призовава САЩ да свалят всички обвинения срещу Асандж. Ако той бъде осъден по което и да е от тези обвинения, това ще създаде прецеденти, които радикално биха ограничили възможностите на всички журналисти да работят със секретни документи и друга изтекла информация. Това каза в свое изявление пред медиите председателката на МФЖ Доминик Прадалие след срещата си с Асандж, съобщава сайтът на МФЖ.

„Джулиан ми каза, че е изключително благодарен на всички, които водят кампания за неговото освобождаване, особено сред журналистите и техните профсъюзи. Той се радва, че се прави ясна връзка между неговия случай и по-широки инициативи в подкрепа на свободата на словото по света", подчерта Прадалие. И добави: „Той изрази надеждата си, че срещата тази седмица между австралийския премиер Антъни Албанезе и президента на САЩ Джо Байдън може да отвори път, по който на неговото преследване да бъде сложен край.“

Прадалие посочи още: „Той изрази дълбоките си притеснения за тежкото положение на журналистите в Газа и каза, че е загрижен за огромните предизвикателства, пред които са изправени, за да продължат даинформират. Сподели и радостта си, че град Рим го е направил почетен гражданин. Смятам сега да предложа на всички столици да предприемат подобни инициативи.

Генералният секретар на МФЖ Антони Беланже на свой ред изтъква: „Джулиан Асандж е заплашен от съдебно преследване за дейности, които са ежедневна работа на журналисти по целия свят. В името на свободното изразяване е жизненоважно тези обвинения да бъдат свалени и правителствата да се ангажират да защитават работата на журналистите."