Енчо Господинов за буденето, войната, мира и утринните телевизионни проповедници

  • 01.11.2023
  • Фейсбук
  • Енчо Господинов
Така виждаха американците на тв екрана будителя на съвестта си Уолтър Кронкайт по време на войната във Виетнам

Предлагаме публикацията на известния журналист Енчо Господинов на неговата страница във Фейсбук, в която по повод Деня на народните будители той припомня за големия американски журналист Уолтър Кронкайт, разбудил антивоенната съвест на американското общество по време на войната във Виетнам.

Ето какво написа на страницата си във Фейсбук днес Енчо Господинов:

ВОЙНАТА Е ФОРМА НА ЛУДОСТ…… НЕВЕРОЯТНО Е КОЛКО МНОГО ВРЕМЕ ОТДЕЛЯМЕ ЗА СЪТВОРЯВАНЕ НА СРЕДСТВА ДА СЕ ИЗБИВАМЕ ЕДНИ ДРУГИ И КОЛКО МАЛКО СЕ ТРУДИМ ДА ПОСТИГНЕМ МИР…
 
Думи на легендарния американски журналист Уолтър Кронкайт, който "вкара Виетнамската война във всеки дом" и разклати правителството на Линдън Джонсън. Америка, водена от бунтари като Боб Дилън и Джоан Баез, се надигна в търсене на Мира. Ричард Никсън си подаде оставката през август 1974, а преди него и Линдън Джонсън се принуди да търси мирно решение.
 
Американската журналистика ТОГАВА, водена от смели мъже и жени като Кронкайт, Том Брокау, Питър Дженингс, Сиймор Хърш, Силвана Фоа, Бен Брадли, Дейвид Халбърстам, Боб Уудуърд, Карл Бърнстейн и десетки други БУДИТЕЛИ на словото събудиха Америка и я отърваха от една илюзия.
 
У нас днес настъпва Денят на Народните Будители. Трябва ли дачакаме техните думи, плесници и ритници , за да се събудим и да видим в каква страна и в какъв свят живеем?
 
Или ще продължаваме да се самозалъгваме с празни приказки и ала-бала фантасмагории на недообразовани политически шарлатани от всички географски ширини.
 
Журналистиката от Гутенберг, Бен Франклин и Томас Пейн насам е била фар в политическия мрак и бич за властолюбците! На това ни учеше и нашият любим Професор от Софийския университет Дафин Тодоров, чиято 100-годишнина отбелязваме през 2023 г.
 
Няма го той днес за съжаление, да ни каже защо сме в този хаос и в тази дълбока кал, както Уолтър Кронкайт казваше на Никсън и Джонсън. И като нямаме Кронкайт, няма как нито един нашенски политик да каже както каза Джонсън: "Ако съм изгубил Кронкайт, изгубил съм и войната…" След което я изгуби.
 
А Никсън отиде в небитието на “Уотъргейт”, благодарение на двама млади репортери и един смел главен редактор зад гърба им. Те дори не знаеха какво значи Будител. Просто си гледаха работата.
 
Не искаме да се учим. Нито да се будим. И не само ние.
 
And that’s the way it is,казваше в края на коментарите си Кронкайт. Така стоят нещата.
 
 
 
Гласът на журналистите