СБЖ се присъедини към глобалния призив на МФЖ Израел да се ангажира със защитата на журналистите

  • 04.11.2023
  • ifj.org
Журналистите в Газа не само всекидневно отразяват жестоки случаи с много загинали цивилни, но и сами стават жертви на израелските удари. На тази снимка на АФП е палестинският фотограф Махмуд Хамс, работещ за АФП. Снимка: ifj.org

Призивът е подписан от над 70 журналистически съюза и асоциации, членуващи в Международната федерация на журналистите.

Международната федерация на журналистите (МФЖ) отправи глобален призив Израел да се ангажира да защитава журналистите в условията на ескалиралия конфликт с "Хамас", пише сайтът на МФЖ.

Призивът е подкрепен от 70 журналистически асоциации и съюзи от цял свят, сред които и Съюзът на българските журналисти (СБЖ). Израелското правителство е призовано да предприеме изрични стъпки за защита на живота на журналистите, отразяващи войната в Газа, в съответствие с международното право.

От началото на сегашната ескалация във войната броят на смъртните случаи сред медийните работници в Газ вече е 29, това е повече от един човешки живот на ден – процент, който е безпрецедентен, посочва МФЖ.

МФЖ наастоява израелските отбранителни сили (IDF) стриктно да спазват международното право, което изисква от бойците да предприемат всички разумни стъпки, за да третират журналистите като цивилни и да защитят живота им.

Генералният секретар на МФЖ Антони Беланже заявява: „Броят на медийните работници, които са загубили живота си в трите седмици на конфликта, е безпрецедентен. Този процент на гибел сред медийните работници дълбоко шокира журналистите по целия свят. Никой не може да наблюдава нарастващия брой на загиналите колеги без все по-голямужас. Ние изискваме изричен ангажимент от страна на израелците, че техните въоръжени сили ще положат всички усилия, за да гарантират, че мрачният брой на журналистите, загинали в този конфликт, няма да нараства повече. Това е просто неприемливо и израелското правителство ще трябва да поеме своите отговорности”.


 

Свят