Журналистите не бива да са заложници на войни и геополитически сблъсъци!

  • 04.11.2023
  • СБЖ
  • Снежана Тодорова

Със засилващото се безпокойство в СБЖ следим развитията, предизвикани от обявеното от българските власти на 1 ноември експулсиране от България на кореспондента на в. „Российская газета” Александър Гацак с обвинения в шпионаж. В отговор на това действие Москва прекрати акредитацията на единствения български журналист в Русия – кореспондента на БНР Ангел Григоров. Тази размяна на удари, очевидно свързана с актуалната международна политика, е крайно тревожна, защото по недопустим начин превръща журналистите в заложници на войни и геополитически сблъсъци. А тъкмо журналистическата работа е особено важна във времена на тежки кризи, както виждаме и при трагедията в Газа.

СБЖ вече постави сериозните въпроси, пораждани от изгонването на кореспондента на „Российская газета” в България и изтъкна необходимостта българските власти да предоставят прецизна и достатъчно пълна, отговаряща на обществения интерес, официална информация по случая. Това и досега не е направено.

Междувременно вече се появяват още повече въпроси, след като сме изправени и пред решението на руските власти като ответна мярка да лишат от акредитция и да прекратят възможността за професионална работа в Москва на кореспондента на БНР Ангел Григоров, който също ще трябва да напусне Русия. А Григоров е единственият акредитиран български журналист там, тоест единственият български глас, който „на терен” и „от първа ръка” отразява събитията и процесите в тази толкова важна за световните дела държава.

Лишавайки се от пряк български източник на достоверна информация от Русия, българското общество ще е принудено да се информира от все по-съмнителните именно откъм достоверност в съвременните условия чуждестранни източници. Това ще е във вреда на всички ни.

Много коментари и различни версии се изказват сега относно обстоятелствата около решенията на София и Москва за руския и българския журналист.

Най-очевидното е, че наблюдаваме поредно завъртане на спиралата в постоянното изостряне на официалните отношения между  България и Русия през последните години, което без обективната информационна работа на журналистите от двете страни само ще нараства, носейки допълнителни рискове за сигурността и мира.

Неоспоримо е също, че наблюдаваме – и то не само в тази конкретна ситуация, но и в световен мащаб – как журналисти се превръщт в заложници на войни и геополитически сблъсъци. А това е недопустимо и опасно. Именно журналистическата работа е особено важна във времена на конфронтации и тежки кризи. Всички правителства са длъжни да проявяват отговорност и загриженост към нашата професия, а не да застрашават, неглижират, подлагат на риск или употрябяват представителите ѝ за цели, нямащи нищо общо с нейната изначална мисия да търси истината.

Това с пълна сила важи и за трагедията, която наблюдаваме в момента в Газа, където военната ескалация между Израел и „Хамас” причинява чудовищни по мащаб жертви сред мирното палестинско население. За страшната действителност там с риск за живота си информации към света изпращат около 1000 палестински журналисти, като около 30 от тях вече сами са загинали от израелски удари, а мнозина са загубили семействата си.

Като член на Международната федерация на журналистите (МФЖ) нашият Съюз на българските журналисти (СБЖ) се присъедини към апела, подписан вече от около 70 национални журналистически организации от цял свят, също членуващи в МФЖ, и отправен към правителството на Израел. В него се призовават израелските власти и въоръжени сили да се ангажират със защитата на работещите в Газа журналисти, както изисква международното право.

Изцяло подкрепяме казаното от генералния секретар на МФЖ Антони Беланже: „Броят на медийните работници, които са загубили живота си в трите седмици на конфликта, е безпрецедентен. Този процент на гибел сред медийните работници дълбоко шокира журналистите по целия свят. Никой не може да наблюдава нарастващия брой на загиналите колеги без все по-голям ужас. Ние изискваме изричен ангажимент от страна на израелците, че техните въоръжени сили ще положат всички усилия, за да гарантират, че мрачният брой на журналистите, загинали в този конфликт, няма да нараства повече. Това е просто неприемливо и израелското правителство ще трябва да поеме своите отговорности”.

СБЖ изразява и притеснението си от наблюдаващата се в значителна част от медийната ни среда тенденция да се подценява и дори оспорва достоверността на информацията, идваща от палестински журналисти в Газа с озадачаващия аргумент, че „не може да бъде потвърдена от независим източник”. Това е цинична злоупотреба с норма, която очевидно няма как да се спазва във военна обстановка, особено когато събитията се разиграват на място, изцяло обсадено от израелската армия.

Рискуващите ежедневно живота си палестински журналисти заслужават повече солидарност и подкрепа от професионалната ни общност, която трябва да си спомни, че има и морални задължения. Ако американските кореспонденти, разкривали навремето ужасите на агресията на САЩ във Виетнам, са си налагали мълчание заради невъзможността за намерият „потвърждение от независим източник”, тяхната работа не би помогнала на моралните каузи на мощното антивоенно движение в онези години, довело в крайна сметка и до края на онази жестока война.

Днес също има недопустими войни, които трябва час по-скоро да бъдат прекратени. Дано да има и журналисти, готови да допринасят за това. И дано не се оставят да бъдат заглушавани и превръщани в заложници от правителства.

 

Снежана Тодорова,

председател на УС на СБЖ

 

Акценти и позиции