Журналистката Таня Глухчева разказва за Китай в новата си книга "4 месеца и 22 часа"

  • 08.11.2023
  • СБЖ/Фейсбук

На разположение на четящата публика е вече третата книга на журналистката Таня Глухчева от вестник "Дума", която този път описва своя 4-месечен престой в Китай по-рано тази година по програма на Китайския международен пресцентър CIPCC.

За китайското си преживяване Таня Глухчева разкза наскоро и специално за сайта на СБЖ. Припомняме част от споделенето от нея на нашия сайт в публикация от 2 октомври т. г.:

"В края на месец февруари тази година имах възможността да замина за Китай по покана на Китайския международен пресцентър CICCР на журналистически обмен за четири месеца. Благодаря и на служителите от посолството на Китайската народна република, че ме насърчиха и подкрепиха да кандидатствам. За мен това беше невероятна възможност и истинска чест, защото програмата съществува от 9 години, но едва през тази, за пръв път имаше група и от Източна и Централна Европа. 
 
Бяхме 60 журналисти от 52 страни от Източна и Централна Европа, Африка, Азия и Карибите. Отразявахме различни събития, като започнем от Двете сесии в началото на март, различни изложения, свързани с нашия географски регион, (например в Нинбо през април бяхме на 3-то експо за хранителни и други стоки от Източна и Централна Европа), присъствахме на откриването на срещата на върха Централна Азия – Китай. Видяхме президента Си Дзинпин на няколко метра от нас и се срещнахме с други важни политици. Лично за мен беше много вълнуваща срещата с бившата президентка на Бразилия, жената с български корени – г-жа Дилма Русеф..."
 
Подробният разказ на авторката Таня Глухчева сега е събран между кориците на току-що излязлата ѝ книга "4 месеца и 22 часа", за която тя нааписа на своя профил във Фейсбук следното:
 
"4 месеца и 22 часа, а всъщност - един вълшебен миг, споделен с над 60 човека от 52 страни, от различни континенти, които Съдбата запозна в Китай. Не намерих по-подходящ начин от написването на книга, за да запечатам всички спомени. А колегата Valentin Argirov изпълни желанието ми лицето на корицата да е комбинация от лицата на новите ми приятели.
 
Африкански ритми, ведро карибско настроение, така характерния балкански синдром и загадъчен азиатски привкус се преплитат на 192 стр.
 
Някои си мислеха, че се шегувам като им казах, че пиша книга, други дори не подозираха... Едни се чудеха защо непрекъснато задавам въпроси, втори недоумяваха защо само седя и пиша нещо, а трети... те ме научиха на много.
Невероятно е как хора от напълно различни култури, с различни религии, навици, политически възгледи и интереси, намерихме много общи неща, а Поднебесната империя - винаги ще ни свързва..."
 
Свързани:
 
 
Дата: 02.10.2023
 
България