МФЖ порица Израел за тиражиране на недоказани твърдения за палестински фотографи, заплашващи живота им

  • 10.11.2023
  • ifj.org
Тази снимка на Юсеф от 7 октомври, изпратена за АП и публикувана в "Ню Йорк Таймс" е една от онези, които Израел използва в обвиненията си срещу фотографите.

Международната федерация на журналистите (МФЖ) изрази възмущение от широкото разпространяване на недоказани твърдения на Израел, че палестински фоторепортери от Газа, работещи за големи световни медии, може да са знаели предварително за атаката на "Хамас" по Южен Израел на 7 октомври и може да са били свързани с терористите. Тези твърдения поставят в риск живота на фотографите, които просто са си вършели работата, стремейки се да отразяват събитията на 7 октомври, сочи МФЖ.

Разпространението на тези недоказани твърдения и интерпретации са „изключително вредни за палестинските журналисти, работещи на мястото на събитията, и излагат живота им на риск“, подчертава в публикация на сайта си Международната федерация на журналистите (МФЖ).

Федерацията припомня, че израелското правителство носи крайната отговорност за безопасността на журналистите, работещи в Газа, и трябва да предприеме конкретни стъпки, за да ги защити, в съответствие с международното право, както поискаха вече над 80 журналистически съюза и асоциации от цял свят - сред тях и СБЖ.

На 8 ноември произраелският медиен наблюдател "Honest Reporting" повдигна въпроса дали базирани в Газа фоторепортери на свободна практика, работещи за международни медии, не са били информирани предварително за атаката на "Хамас" от 7 октомври. Въпросът се аргументира с присъствието на фотографи на оградата по границата между Израел и Газа в ранните часове на предпретото от "Хамас" клане на 7 октомври.

След така повдигнатата тема израелският министър на комуникациите Шломо Кархи обвини Асошиейтед прес (АП), Ройтерс, "Ню Йорк Таймс" и Си Ен Ен, че са наели фоторепортери, които може да са предполагаеми съучастници в това клане. Министърът настоя за незабавно разследване.

МФЖ припомня, че израелските обвинения нарушават резолюции 2222/2015 и 1738/2006 на Съвета за сигурност на ООН, които осъждат международните атаки срещу журналисти и медийни работници в ситуации на въоръжен конфликт. Отговорност на Съвета за сигурност на ООН, особено на неговите постоянни членове, е да защитават систематично влошаващото се пазване на международното право.

На 8 ноември израелският министър на отбраната Бени Ганц написа в социалната мрежа „X“, че ако журналистите са знаели предварително за клането, „те не са по-различни от терористите и трябва да бъдат третирани като такива“.

В същия ден депутатът от управляващата партия "Ликуд" Дани Данон, който е и бивш представител на Израел в ООН, заяви, че държавата му ще елиминира всички извършители на нападението от 7 октомври и че „фоторепортерите, които са заснели нападението, ще бъдат добавени към Списъка".

На 9 ноември Ройтерс, АП, "Ню Йорк Таймс" и Си Ен Ен излязоха с изявления, в които отричат да са знаели предварително за атаките от 7 октомври.

Произраелска медия публикува снимка на фотографа на свободна практика Хасан Еслая, когото лидерът на "Хамас" в Газа Яхия Синвар целува по бузата. Веднага след това АП обяви, че повече не работи с Еслая. Си Ен Ен също декларира, че спира работата си с него.

Според израелски медии не е ясно кога е направена тази снимка.

Синдикатът на палестинските журналисти (PJS), който е член на МФЖ, оповести в изявление, публикувано на 10 ноември: „Събитията от 7 октомври продължиха няколко часа, през които някои от селищата около ивицата Газа бяха достъпни за всички и, следователно, нормално беше журналистите да стигнат до тези райони и да отразят случилото се. Всяко твърдение, че журналистите са знаели предварително за събитията, е злонамерено и цели подбуждане към взимането на прицел на палестински журналисти. Това също е и опит да се оправдаят престъпленията на израелската окупация, извършени срещу тях."

Генералният секретар на МФЖ Антони Беланже зяви: „Ние осъждаме най-категорично тенденциозните коментари, направени от израелски официални лица, които сравняват с терористи базираните в Газа фоторепортери, отразявали ранните часове на атаката на "Хамас". Такива тежки обвинения поставят живота на репортерите в сериозна опасност и правят медийните професионалисти мишена на атаки. МФЖ припомня, че присъствието на мястото на събитията е част от работата на журналиста и отразяването на насилието не е равносилно на оправдаването му."
 

Гласът на журналистите